22 листопада 2021, 08:00, Україна

В Інституті здоров’я рослин розповіли, чим загрожує засолення ґрунтів сільгоспкультурам

Про це інформує прес-служба «UKRAVIT».

Згідно з даними Держгеокадастру, засолені ґрунти в Україні займають площу понад 1,92 млн га. Із них у сільському господарстві використовують 1,71 млн га. Більш сумну статистику наводить FAO: відповідно до цих даних, в Україні 6,6 млн га засолених ґрунтів, зокрема й близько 7% земель, що обробляються в сільському господарстві.

Що ж таке засоленість, і чим вона загрожує вирощуванню культур? Засоленість ґрунтів, пояснюють вчені «Інституту здоров’я рослин», — це наявність у ґрунті великої кількості водорозчинних солей, в основному Na+, K+, Cl-, SO42-. Вона впливає на зростання рослин безпосередньо через вплив на поглинання води, доступність для них поживних речовин і опосередковано — через погіршення фізичних показників ґрунту.

Засолення ґрунтів. Наявність у ґрунті водорозчинних солей збільшує осмотичний і знижує водний потенціал ґрунту, наближаючи його до водного потенціалу у кореневій системі рослин. Таким чином, поглинання води корінням уповільнюється, що спричиняє стрес для рослини через посуху. Звісно, коренева система здатна певною мірою активно відкачувати воду з ґрунту та транспортувати її далі вгору, однак цей процес за таких умов дуже енергоємний і знижує швидкість росту та розвитку рослин.

Читати по темі: В UKRAVIT розповіли, як зменшити витрати на добрива

«Проводячи регулярні дослідження, ми спостерігаємо, що із кожним роком кількість зразків ґрунту, які мають підвищені показники вмісту солей (Na+, K+, Cl-, SO42- та ін.), збільшується, — в основному це стосується ґрунтів Сходу та Півдня України. Також частішають випадки вторинного засолення ґрунтів – це коли поля на зрошенні вже через 3-5 років при використанні води неналежної якості засолюються. На таких полях погано ростуть більшість сільськогосподарських культур, зокрема картопля, овочі, дині та ін.», — коментує науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков.

В перші роки культура та ґрунт намагаються адаптуватися та відновитися від солей що надійшли, зазначає він, тому візуально ідентифікувати наявну проблему майже неможливо. В наступні роки спостерігається пригнічення культур і зниження врожайності, а накопичення солей вже може сягати таких масштабів, що для відновлення ґрунту потрібні спеціальні меліоративні заходи.

Тож якщо на господарстві відзначається безпричинне пригнічення культур упродовж вегетації, пан Сергій рекомендує провести дослідження ґрунтів на вміст водорозчинних солей та комплекс інших показників в «Інституті здоров’я рослин». Крім того, відзначає експерт, необхідно протягом вегетації обов’язково контролювати вміст водорозчинних солей у поливній воді.