17 листопада 2021, 11:10, Насіння

Гібриди кукурудзи української селекції більш стійкі до посухи

Про це розповів директор «Інституту зернових культур НААН України» Владислав Черчель у коментарі для Latifundist.com.

За словами експерта, в Україні до 30% насіння гібридів кукурудзи, що висівають аграрії, саме вітчизняної селекції.

Владислав Черчель наголосив, що кількість вітчизняних компаній зростає, особливо приватних, які займаються селекцією кукурудзи. Також збільшується кількість іноземних компаній, які працюють в Україні, — їх уже понад 30.

«Щодо адаптації, українські гібриди кращі за іноземні. Є деякі питання щодо вологості зерна, але ця риса залежить від зони та гібридного складу. Є вітчизняні гібриди, які теж непогано віддають вологу під час дозрівання. Але тут зазначу, що іноземні гібриди менш стійкі до посухи. Українські гібриди кукурудзи є більш посухостійкими, оскільки вони створювалися тут», — підкреслив експерт.

Читати по темі: Зафіксовано нову небезпечну хворобу качанів кукурудзи Trichoderma afroharzianum

Директор «Інституту зернових культур НААН України» наголосив, що в будь-якій країні насамперед висівається насіння вітчизняного виробництва. Наприклад, у Польщі сіють 1 млн га кукурудзи і є кілька державних підприємств, які займаються насінництвом, наприклад Молиця. Вона займає приблизно 60% площ посівів своїми гібридами, тому що держава цьому сприяє.

«Ми конкурентоспроможні, порівняно з іноземною селекцією. Наші українські гібриди нічим не гірші за світові іноземні бренди. Наші гібриди безумовно кращі за посівмат компаній, які випадково заходять на ринок України, так як у них не так багато ресурсів, щоб вести селекцію. Якщо подивитися на походження тих гібридів, то вони у кращому разі беруть вихідний матеріал великих брендових компаній за ліцензією. Ми працюємо не гірше, а головне, що працюємо в Україні. Створюємо робочі місця, податки залишаються тут і продукція дешевша, ніж іноземних селекціонерів», — прокоментував Владислав Черчель.

За його словами, в іноземних компаній одна посівна одиниця у 2-4 рази дорожча. У той же час він вважає, що і для українських селекціонерів це мінус.

«Нам треба підтягуватись за ціною до них. Як показує практика ЄС та інших країн, вітчизняна селекція може бути дешевшою максимум на 30% від імпортної», — підсумував експерт.

Нагадаємо, що багато посівів кукурудзи в Україні залишаться зимувати на полях.