16 листопада 2021, 18:00, Добрива

Ціни на добрива в Україні знизяться не раніше квітня 2022 р

Про це розповів Роман Кравець, керівник напряму LNZ Energo, у коментарі для Latifundist.com.

«Аномально високі ціни на природний газ значно збільшили собівартість добрив. Багато виробників закрили чи скоротили обсяги виробництва. У цій ситуації однозначно можна сказати, що проблем із закупівлею добрив немає, але є проблеми з наявністю їх обсягів», — прокоментував керівник напряму LNZ Energo.

За його словами, газова криза вже впливає на ціни та обсяги виробництва мінеральних добрив не лише в Україні, а й у світі.

За підрахунками аналітиків, Україна входить у сезон із загальним дефіцитом приблизно 500 тис. тонн за всіма видами добрив. На жаль, за словами Романа Кравця, цінове ралі зернових та збиральна компанія трохи відсунули у агровиробників закупівлю добрив на другий план.

Читати по темі: Багато українських аграріїв посіяли озимі культури без внесення добрив

Експерт наголосив, що варто розпочинати закупівлі вже зараз, щоб отримати товар вчасно та у необхідній кількості.

«В умовах дефіциту відсоток зростання матиме суто спекулятивний характер. Також немає передумов до різкого зниження цін на газ, який є основним компонентом для виробництва добрив. Навіть за умови, якщо ціна сировини різко знизиться, ціни на добрива зможуть знизитись лише до кінця квітня 2022 р. Тому наша рекомендація партнерам — якщо ви плануєте вносити добрива навесні, контрактуйтеся зараз як мінімум на половину обсягу», — наголосив Роман Кравець.

Він наголосив, якщо раніше компанія асоціювалася з азотними добривами, то цього сезону продажі йдуть у співвідношенні 3 до 1: азот та фосфор. Крім того, LNZ Group закріпилася в ТОП-10 трейдерів України. Компанія націлена як на збільшення портфеля, так і на розширення асортименту продукції.