12 листопада 2021, 08:00, Техніка

Обробка соняшнику дронами підвищує прибуток господарства на 500 тис. грн на кожні 1000 га

За його словами, упродовж декількох років у господарстві була проблема з накопиченням хвороб та шкідників, оскільки сівозміна коротка і соняшник часто повертається на одне й те саме поле. Але у період цвітіння культури вносити пестициди не було змоги, адже самохідний обприскувач, наявний у господарстві, за висотою не проходив по посівах.

«Через це ми отримували до 10-15% втрат на соняшнику, якщо шкідники та хвороби перевершували поріг економічної шкодочинності. Тому ми замовили дрони і провели обробку на 500 га інсектицидами, де проблема була найбільш загрозливою. Ми порахували невтрачений урожай і з’ясували, що його вартість становила 1 млн 900 тис. грн. Це значно більше, ніж ми витратили на послуги дрона і навіть потім на перевезення підвищеного врожаю», — зазначив фахівець.

Внесення ЗЗР дронами: особливості застосування та екологічний аспект

Читати

За словами Івана Самойдюка, на ці гроші підприємству вдалося надалі придбати ІТ-систему управління агрогосподарством, оновити глибокорозпушувач для точного внесення добрив і придбати агродрон для самостійного його застосування.

Він додав, що така оптимізація виробництва не лише економить кошти, а й підвищує прибутки.

Зокрема:

  • аналіз ґрунту та обґрунтоване внесення добрив дає до 20% економії на живленні;
  • застосування дронів дає плюс у прибутку по соняшнику 500 тис. грн на кожні 1000 га, по пшениці — 1 млн 300 тис. грн на 1000 га;
  • упровадження системи управління і контролю за врожаєм дає прибавку щонайменше 0,1 т/га, що у грошовому еквіваленті для соняшнику це загалом 2 млн 500 тис. грн, для пшениці 1 млн 200 тис. грн.