11 листопада 2021, 17:20, Насіння

Технологія Strip-Till забезпечила фермеру з Польщі урожайність озимої пшениці 8 т/га

Варто відмітити, ґрунти господарства (площа 170 га), в якому працює Януш Шевера, представлені 100% рендзинами, які відзначаються родючістю, але при цьому є важкооброблюваними та мають високий pH. Сівозміна на фермі досить вузька та включає ріпак і озиму пшеницю. 

Для боротьби з равликами і слимаками в господарстві використовують лімациди. Для знищення гнізд на полях та боротьби з мишами перед сівбою проводять неглибокий обробіток культиватором Pöttinger Synkro. Одразу після цього проводять сівбу ріпаку сівалкою власного виробництва Szewera Strip Master, здатною висівати смугами з міжряддям 40 см. Густота рослин при цьому аналогічна до традиційної сівби. 

Перший прохід на полях, де планується сівба озимої пшениці після проміжних культур (конюшини та гороху), здійснюють дисковою бороною. Потім проводять обробіток культиватором Synkro, сівбу — сівалкою Väderstad Rapid, оскільки, за словами фермера, її диски допомагають розбивати грудки, а сошники створюють чисту борозну.

Януш Шевера підсумував, через 10 років після відмови від оранки, ґрунт стало легше обробляти. Крім того, є перевага від рослинних решток на полях, зокрема у збільшенні вмісту органічних речовин у ґрунті та кількості дощових черв’яків. Це, на думку фермера, сприяло кращому розвитку культур, що роками позначається на їх врожайності. Зокрема, минулоріч врожайність озимої пшениці склала близько 8 т/га.