10 листопада 2021, 17:20, Україна

Фахівець розповів, як вирішувати проблему дефіциту вологи

Фахівець поділився порадами у блозі «Азотні добрива за дефіциту вологи: як оптимізувати внесення» на SuperAgronom.com.

Існує три основні інструменти, за допомогою яких розв’язують цю проблему.

  1. Штучне зволоження різними технологіями. Ізраїль використовує крапельне зрошення, Узбекистан — технологією обводнення, за якої декілька разів на рік поля заливаються водою. Але це доступно далеко не для всіх типів ґрунтів і досить дорого. В Європі, США та Україні найчастіше використовують дощувальні машини.
  2. Оптимізація ґрунтообробки в умовах недостатнього зволоження.
  3. Генна інженерія, яка дозволяє виведення посухостійких сортів. Для України та Європи на офіційному рівні цей варіант не є прийнятним, проте в США дає дуже хороший результат.

«Сьогодні в Україні богарне сільське господарство, за якого використовується лише природна волога, стає малоефективним. На перший план виходить створення контрольованих умов, підтримка необхідного водного балансу, використання дощувальних машин та вибір мінеральних добрив, які будуть працювати навіть за умов негативного водного балансу. Найкращий результат можна отримати, поєднуючи всі ці технології», — каже Сергій Рубан.

Бажано, якщо є така можливість, перейти на рідкі комплексні добрива. Але потрібно розуміти, що рідкі добрива не є панацеєю. Жодне рідке добриво не вирішує проблеми недостатнього зволоження ґрунтів. Внесена кількість (як правило, 100-200 кг на гектар) не здатна змінити водний баланс ґрунту. Рідкі добрива мають ряд суттєвих переваг. При правильному внесенні вони рівномірно розподіляються та добре засвоюються в ґрунті. Але якщо в період внесення і засвоєння добрив наявний достатній рівень вологи в робочому шарі ґрунту, то різниця в ефективності дії поживних речовин з якісних рідких та якісних твердих добрив не буде значною.

«Більше того, правильно сформована гранула і підібраний склад  здатні забезпечити пролонговану дію якісних твердих добрив. Тому гранульовані добрива продовжують домінувати на світовому ринку. Для аграріїв, які надають перевагу твердим добривам, ми підготували новий продукт — Сульф Амід (UMiD NNS 34:12). Схожі добрива є популярними в інших країнах, де є проблеми з вологою, зокрема, в Туреччині.», — розповів Сергій Рубан.