6 листопада 2021, 12:00, Технології

Аграрій з Рівненщини поділився технологією вирощування кукурудзи на пісках

Про це йдеться у матеріалі «КліматКонтроль. Кукурудза на пісках: реалії вирощування».

«Захід України раніше вважався зоною достатнього зволоження. Ми відносили себе до зони Полісся, проте зараз вже можна сказати, що наша Рівненська область вже зона Лісостепу. У нас дерново-підзолисті і супіщані ґрунти. Маємо проблеми з рівномірним розподіленням опадів протягом вегетаційного періоду. У квітні-травні опадів буває достатньо, іноді випадає досить багато, а в липні та серпні катастрофічно їх не вистачає. Наприклад, у цьому році в липні випало лише 7-8 мм опадів. Проте важливо відзначити, що цьогоріч цей затяжний сухий період середньоранній гібрид Адевей (ФАО 290) селекції LG Seeds пережив успішно і сформував хороший урожай. Качан гарно запилений, сформований», — розповідає Віталій Ткачук, головний агроном ФГ «АГРОТЕХ-Р».

У господарстві дотримуються традиційної системи вирощування кукурудзи. Там проводять оранку. Головний агроном зауважив, що на попередньому місці роботи працювали по no-till та по mini-till і врожайність сягала 4-5 т/га. Поле, де посіяли гібрид Адевей, не використовувалося вже 5 років, дискування і глибоке рихлення тут провели восени 2020-го року, а до того була цілина.

«Перед сівбою вносимо 0,3 т/га карбаміду, а також здійснюємо культивацію. Сівбу проводимо 8-рядними сівалками, що дозволяють дуже якісно, добре закласти майбутній урожай», — розповів пан Ткачук.

Читати по темі: Аграрій розповів, як виростити якісну кукурудзу з урожайністю 10 т/га

В основному попередником кукурудзи є соняшник, і частково озимі пшениця і жито. Сходи, зазвичай, з'являються у господарстві рівномірні, дружні, що в свою чергу впливає на закладення майбутнього врожаю. Обов’язково через бідні ґрунти у ФГ «АГРОТЕХ-Р» вносять цинк, за потреби гумат калію, якщо потрібно вивести рослини з стресу.

«У цьому році стресів було дуже багато, це і холодна дуже затяжна весна, потім сухий період, тому вносили амінокислоти на кукурудзу. Ми обов’язково вносимо ґрунтовий гербіцид одразу після сівби, адже зараз страхові гербіциди не завжди можуть повноцінно закрити функцію ґрунтового препарату. І до 5-го листка вносимо страховий гербіцид. У нашій зоні землі ще не дуже заражені хворобами. Головним шкідником, якого фіксуємо на посівах кукурудзи, є американський білий метелик, від якого проводимо обробку Корагеном (д.р. хлорантраніліпрол)», — зазначив головний агроном.

Детальніше про особливості вирощування кукурудзи на пісках читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.

Про те, як отримати прибутковий ріпак на Херсонщині з урахуванням кліматичних змін, можна дізнатися більше тут, а також про особливості стабільного вирощування кукурудзи на Рівненщині — тут.