23 жовтня 2021, 12:30, Добрива

Експорт добрив з Китаю блокується, що може посилити глобальну кризу

Про це пише Latifundist.com з посиланням на AgroPages та Bloomberg.

За словами фахівців, деякі китайські вантажі добрив, що готові до відправки, блокуються місцевою владою для проведення додаткових перевірок або отримання нових експортних сертифікатів. Ці вантажі будуть або продані на внутрішньому ринку, або їх відправка максимально затримуватиметься.

«Посилення контролю відбувається на тлі зростання світових цін на добрива до нових рекордів, що викликано енергетичною кризою в Європі і Китаї, де вугілля та природний газ є важливою сировиною. Підвищення вартості відбувається в особливо тривожний час, коли світові ціни на продовольство досягли 10-річного максимуму», — йдеться в повідомленні.

Стрибок цін на азотні добрива, прогнози для агровиробництва на сезон-2022
Читати

Відзначається, що нові заходи, прийняті китайською владою, слідують за митною постановою, що набрала чинності 15 жовтня, згідно з якою потребується додаткова перевірка експортних добрив. Це також випливає з повідомлення Національної комісії з розвитку і реформ, головного органу економічного планування Китаю, в якому міститься заклик забезпечити стабільні поставки і ціни на добрива, враховуючи їх важливість для сільськогосподарського виробництва і продовольчої безпеки.

Крім того, головне митне управління додало нові вимоги до перевірки 29 категорій продукції, включаючи карбамід і нітрат амонію. Незважаючи на це, бурхливе зростання цін на китайському ринку добрив не подає ознак охолодження, а ф'ючерси на карбамід тримаються близько рекордного рівня.

Читати по темі: Ціна на пестициди зросте через кризу в Китаї

«Крок Китаю щодо обмеження експорту добрив буде відчуватися у всьому світі, оскільки Китай є ключовим постачальником карбаміду, сульфатів і фосфатів, на його частку припадає близько 30% світової торгівлі. Найбільшими покупцями китайських добрив є Індія, Пакистан і країни Південно-Східної Азії», — йдеться в повідомленні.

Відзначається, вже є ознаки того, що в світі назріває дефіцит добрив. Аграрії Бразилії повідомили, що деякі поставки добрив і гліфосату були скасовані. Франція, найбільший європейський виробник сільськогосподарської продукції, також може зіткнутися з труднощами при поставках добрив.

Нагадаємо, ціни на карбамід знову підскочили. Уряду запропонували стратегію уникнення дефіциту добрив, що може виникнути навесні 2022 р.