22 жовтня 2021, 11:10, Україна

На Дніпропетровщині катастрофічно не вистачає вологи для озимих культур, — НААН

Про це повідомляється у Facebook ДУ Інститут зернових культур НААН.

За даними регіонального ЦГМ середньодобові температури повітря більшість часу були на 1-2℃ вищими або близькими до норми і знаходилися в межах 9-12℃: лише в останні 3 дні декади температурні показники на 3-5℃ були нижчими за норму і становили 5-7℃ тепла.

Середня декадна температура повітря виявилась на 0,5-1,0℃ нижчою за середню багаторічну і коливалась в межах 8,5-9,0℃. Мінімальна температура в найхолодніші ночі наприкінці декади знижувалась у повітрі здебільшого до 1-2℃, а на поверхні ґрунту та на висоті 2 см в цей час відмічались заморозки до -2…-5℃. Максимальна температура повітря в найтепліші дні в першій половині декади підвищувалась до 17-20℃ тепла, поверхня ґрунту нагрівалась до 25-34℃.

Незначні опади у вигляді дощу відзначались протягом 1-2 діб, їх кількість на переважній частині області становила 1-9 мм (9-70% від норми).

Читати по темі: Озима совка та хлібна жужелиця пошкодили до 5% сходів озимих зернових

Середня декадна відносна вологість повітря виявилась високою і становила 68-74%. Впродовж 3-7 діб в денні години відносна вологість повітря знижувалась до 30% і нижче.

На значній частині посівних площ пшениці озимої відмічаються нерівномірні сходи, або ж вони повністю відсутні через недостатні запаси продуктивної вологи в посівному та орному шарах грунту. Особливо це стосується посівів озимини, яка висівалася після соняшнику, де необхідна волога для проростання насіння у верхніх шарах ґрунту (0-20 см) майже повністю відсутня і знаходиться у межах від 0 до З мм.

Захист озимих зернових на 360º: обираємо протруйник
Читати

Також достатньо складний стан посівів відмічається і на полях пшениці озимої після стерньових попередників, де різновікові рослини знаходяться на різних етапах свого розвитку — від появи сходів до утворення 2-3 листків. На більшості полів відмічається т.з. «рябчик», де сходи утворили 55-75% рослин.

Разом з тим, у задовільному стані знаходяться посіви після кращих попередників — чорного пару, гороху та ріпаку, де сівба пшениці озимої проводилася в ранні та в першій половині оптимальних строків (7-20 вересня). На таких полях рослини знаходяться у фазі кущіння, утворивши від 2 до 4 пагонів. За сівби на початку пізніх строків (3-5 жовтня) у рослин відмічаються повні сходи.

За проведення сівби озимини після соняшнику в другій половині вересня та в першій половині жовтня сходи майже повністю відсутні, що пояснюється перш за все тривалою відсутністю продуктивних опадів (більше 2-х місяців), яка зумовила значну нестачу необхідної вологи для проростання насіння та росту і розвитку рослин.

Загалом, на даний час погодні умови за температурним режимом є сприятливими для озимих зернових культур, але на полях відмічається значний дефіцит агрономічно цінної вологи в ґрунті, що безумовно може негативно означитися як на результатах перезимівлі рослин, так на їх продуктивності в наступному році.