21 жовтня 2021, 12:34, Урожай

Льон дає прибавку в урожайності озимої пшениці 0,3-0,4 т/га, — Сергій Суровий

Про це аграрій розповів в інтерв’ю для SuperAgronom.com «Складові рентабельності вирощування культур на Дніпропетровщині за версією Сергія Сурового».

За його словами, льон ввели у сівозміну з різних підстав. передусім завдяки рентабельності. Адже площі під культурою в Україні зменшились, а попит залишається високим. Але крім того льон відіграє вагому роль у сівозміні господарства.

«Наприклад, якщо через погодні умови не отримуємо сходів ріпаку (а ризик цієї ситуації у нас є постійно — у період сходів часто буває посуха, як от минулого року), то потім сіємо на цих площах льон. Крім того, льон бере участь в заміщенні соняшнику в сівозміні кожен 4-й рік. Такий підхід дає нам прибавку в урожайності озимої пшениці десь 0,3-0,4 т/га. А також збільшує врожайність кожної культури упродовж всього періоду сівозміни. Зараз частка льону у співвідношенні до соняшнику 10/40, а в майбутньому ми хочемо зробити 25/25», — розповів Сергій Суровий.

Він зазначив, що минулого року культуру збирали по 1,3 т/га. Цьогоріч прогнози на врожай були значно більші, адже вегетативна маса була досить великою. Однак врожай сформувався не такий, як очікували, хоча дещо вищий, ніж попередній, — 1,5 т/га. Втім, ціна льону на сьогодні досить висока, тож прибутками в господарстві задоволені.

До слова, для зберігання врожаю льону в господарстві є власні складські потужності, а от зернову групу на вигідних умовах завозять на елеватори.

«Раніше працювали з різними компаніями, а минулого року частину врожаю віддали на Інгулецький елеватор компанії G.R. Agro. Цьогоріч ми вже по зерновій групі працюємо з G.R. Agro повномасштабно — завезли близько 10 тис. т зерна на їхній елеватор. Адже ми отримали цілий комплекс переваг. Зокрема, вони нам забезпечували логістику, тобто своїм транспортом забрали прямо з поля більшу частину врожаю. Щодо послуг елеватора, то у мови у них теж дуже вигідні, тобто — безкоштовне зберігання, яке дає можливість дочекатися вигідної ціни», — додав Сергій Суровий.

Нагадуємо, що В Україні зберігається стабільність цін на зернові та олійні культури, — звіт за 20 жовтня.