15 жовтня 2021, 17:00, Україна

Озвучено галузі сільського господарства, що найбільше постраждають від енергетичної кризи

Про це розповів Микола Сирота, головний редактор Kurkul.com у колонці редактора на сайті.

Так, за його словами, найбільше постраждає:

  • Рослинництво — тут вплив подорожчання газу відчувається вже сьогодні у цінах на сушку зерна, вартості міндобрив. Але з часом вплив кризи може поширюватись та поглиблюватись, переконують експерти, адже зупинка заводів, відкладений попит на добрива і ЗЗР через високі ціни, перегляд технологій вирощування аграріями, можуть значно змінити розклади на ринку уже взимку-навесні.

Читати по темі: Стрибок цін на азотні добрива, прогнози для агровиробництва на сезон-2022

  • Добрива — азотні добрива і так значно зросли в ціні за цей рік, але нинішня ціна у 21-25 тис. грн за тонну карбаміду далеко не є піковою, прогнозують фахівці. По-перше, невідомо де зупиниться ціна на газ. Ще недавно показник у $900/тис. кубів вважали піковим, але ось ми уже побачили ціну і у $1950/тис. кубів. Враховуючи те, що в Україні частка газу у собівартості добрив становить до 80%, цілком можна очікувати подальшого зростання.
Названо фактори, які найбільше вплинуть на ринок добрив в Україні
Читати
  • Засоби захисту рослин — через згадані уже проблеми із енергетикою у Китаї, заводи з виробництва діючих речовин та пестицидів теж працюють з перебоями. Хімічна галузь — одна із найбільш енергоємних і саме вона постраждає від дефіциту газу в першу чергу. Для українських аграріїв це може обернутись не лише ростом ціни на ЗЗР, а і відсутністю певних позицій на ринку навесні, переконують експерти.
  • Сушка зерна — газова сушка зерна — один із найпоширеніших видів на українських елеваторах. Альтернативне паливо, як тріска, солома тощо застосовується значно рідше, адже дим від спалювання таких енергоносіїв може викликати невдоволення населення, переконані аграрії.

Нагадаємо, що понад 3 тис. тонн карбаміду затонуло в чорному морі: аварія турецького судна.

Детальний розгляд ситуації читайте у матеріалі на Kurkul.com.