14 жовтня 2021, 09:30, Добрива

Добрива не подешевшають, навіть якщо впаде ціна на газ, — думка

Про це розповів директор інформаційно-аналітичного агентства «Маркер» Сергій Пісоцький в своєму блозі на Latifundist.com.

Він акцентував, що з високою часткою ймовірності можна очікувати, що на ринку буде дефіцит пропозиції азотних добрив. Незважаючи на те, що у імпортерів знизилися ризики роботи в азотному секторі і є велика ймовірність імпорту істотних обсягів зарубіжної продукції на український ринок, не слід забувати, що зараз відбуваються зупинки або зниження обсягів випуску азотних добрив на світових майданчиках. Це призведе, за словами експерта, по-перше, до скорочення обсягів пропозиції на зовнішньому ринку, а по-друге, до загострення конкуренції за вільні обсяги добрив в світі.

{tgPost:data-telegram-post="superagronomcom/3692" data-width="100%"}

Читати по темі: Стрибок цін на азотні добрива, прогнози для агровиробництва на сезон-2022

Пан Сергій також підкреслив, що очікуване зниження обсягів виробництва сильно обмежить як можливості по реалізації існуючих зобов'язань хімпідприємств, так і майбутні контракти.

«Стрімке подорожчання газу на даний момент призвело до диспропорції ціни газу, як сировини для випуску добрив, і можливого рівня ціни добрив на ринку, виходячи з платоспроможного попиту. Крім того, зростання цін на газ викликало стрімке зростання котирувань на світовому ринку, що також стане одним з ключових чинників подальшого збільшення вартості добрив на українському ринку», — прокоментував експерт.

Нагадаємо, що карбамід може здорожчати до 30000 грн за тонну.