13 жовтня 2021, 09:30, Технології

Агроном поділився технологією вирощування озимого ріпаку

Про це йдеться у матеріалі «КліматКонтроль. Прибутковий ріпак на Херсонщині: як цього досягти».

До вирощування озимого ріпаку в ПП «Еммануїл Фарм» підходять диференційовано: культуру сіють по різних попередниках, змінюють технології обробітку ґрунту та захисту рослин залежно від умов поля та тих-таки попередників.

«Практикується в господарстві оранка, глибоке рихлення, дискування, в залежності від попередника і наявності вільної техніки. Ріпак сіємо з густотою 500 тис. насінин на гектар, гібриди намагаємося підбирати залежно від термінів сівби, ранніх чи пізніх. Грамотне застосування добрив на ріпаку є, напевно, найважливішим для отримання позитивного результату. Використовуємо фосфорні, калійні, але в більшій мірі азотні добрива. Азотних добрив у нас іде на гектар приблизно 400 кг у фізичній вазі, фосфорні, калійні вносимо перед сівбою, або в сівбу ріпаку для отримання гарних сходів, підвищення зимостійкості рослин перед входом в зиму», — каже Андрій Гребенюк, головний агроном ПП «Еммануїл Фарм».

У захисті рослин восени в першу чергу увага приділяється захисту від шкідників, яких, за словами агронома, в цій зоні щороку стає все більше, та росторегуляції за допомогою препаратів з д.р. тебуконазол, метконазол, хлормекват-хлорид.

Читати по темі: Як розпізнати дефіцит певного елементу живлення на ріпаку?

Андрій Гребенюк продемонстрував одне поле під ріпаком на зрошенні. Тут висіяно гібриди Альбатрос та Аквіла, які спеціально розташували на одному полі для порівняння.

Попередником ріпаку тут була ранньостигла соя, яка дала врожай на рівні 4 т/га, відповідно, приблизно стільки ж на полі залишилось рослинних решток. Оскільки цьогоріч весняної вологи було більш ніж достатньо, в якості основного обробітку ґрунту застосували дискування дисковою бороною John Deere 630. Одразу після цього посіяли ріпак посівним комплексом з дисковими сошниками та культиватором.

Сівба проводилась 3 вересня, одразу під неї внесли в рядок 100 кг/га NPK 7:20:20, також перед сівбою додатково внесли фосфорно-калійне добриво 18:13 у нормі 100 кг/га.

«Одразу після сівби зробили вегетаційний полив, оскільки на глибині заробки насіння вологи практично не було на початок вересня. Станом на 15 вересня маємо вже близько 50% сходів ріпаку, проте на деяких ділянках ріпак зійшов вже на 80%. Тобто подекуди рослини дещо затримались зі сходами під соломою, залишеною після попередника. Проте при обстеженні можна побачити, що в ґрунті сходи є, і скоро можна очікувати їх на поверхні», — розповідає головний агроном.

Подекуди на полі можна помітити падалицю попередника, тож Андрій Гребенюк вже планує заходи боротьби з нею, приблизно на той термін, коли ріпак на полі буде в фазі 4 листків. На даний момент падалиця сої конкуренції ріпаку не становить, оскільки вона мало чисельна та розташована локально на деяких ділянках поля. Також у подальших планах проведення росторегуляції, захист від шкідників піретроїдами, а якщо найближчим часом не буде опадів — ще один вегетаційний полив.

Якими будуть рослини навесні та яких результатів досягнуть на полі, дізнаємося вже наступного року. Цікаво, який гібрид — Аквіла чи Альбатрос — проявить себе на Херсонщині найкраще?

Усі матеріали спецпроєкту КліматКонтроль.