13 жовтня 2021, 08:30, Україна

Названо посухостійкі, толерантні до фомопсису і вовчка гібриди соняшника

Про це йдеться у матеріалі «7 новинок гібридів соняшнику, стійких до посухи, хвороб та з високим потенціалом, — німецька селекція в Україні».

Найбільш посухостійким і жаростійким гібридом є — класичний Баско ШТ, він середньоранній, має стійкість до 6+ раси вовчка.

«Основною перевагою цього гібриду є саме висока стійкість до посухи та спеки. Щодо термінів сівби, то найкраще — в оптимальні строки його сіяти, хоча якщо є така необхідність, то можна й дещо пізніше. На півдні він досягає стиглості за 105 днів. У центрі — за 108-110. А цвіте він десь на 60-62-й день», — розповідає Іван Терзі, заступник директора з напряму соняшнику компанії Strube («Штрубе Україна»).

На демо-ділянці кошиків не видно, якщо глянути на посів зовні. Бо вони дещо нахилені і прикриті листками.

«Завдяки цьому, коли запилення ще триває там створюється свій мікроклімат, зокрема, на пару градусів нижчі температури, тож посуха і спека дещо менше впливають на процес запилення», — пояснює експерт.

Читати по темі: Випробування гібридів кукурудзи, соняшнику, та технологій вирощування культур на Черкащині: що побачили аграрії

Також, за його словами, Баско ШТ не дуже вимогливий до ґрунтів, також завдяки добре розвиненій кореневій системі його можна висівати і на полях із нерівномірним рельєфом.

Іншим перевіреним гібридом соняшника є Орфео ШТ, він середньоранній, але цвітіння в нього відбувається десь днів на 5 пізніше.

«Орфео вирівнений за потенціалом, має стійкість до фомопсису. Він також посухо- та жаростійкий, спокійно витримує такі несприятливі умови, які останніми роками у нас навіть в центральних регіонах спостерігаються. Але в кращих умовах, на більш родючих ґрунтах він дасть і кращий результат. А якщо іще підібрати відповідну технологію (густоту посіву, живлення тощо) саме для умов вашого господарства, то він покаже себе сповна», — наголошує Іван Терзі.

Детальніше про новинки гібридів соняшнику, стійких до посухи, хвороб та з високим потенціалом, читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.