12 жовтня 2021, 18:00, ЗЗР

Ціна на пестициди зросте через кризу в Китаї

Про це у коментарі для SuperAgronom.com розповів Сергій Борисов, керівник хімічного напряму LNZ Group і бренду DEFENDA.

За його словами, криза почала оберти ще з грудня минулого року. За цей час відбулося декілька хвиль подорожчання у ланцюжку виробництва агрохімії.

«На українському ринку попередні «хвилі» позначились не так сильно, у зв'язку із неспівпадінням агросезонів, відповідно, ми провели закупівлю в сегменті пестицидів раніше. Але потім першою подорожчала логістика, далі відбулося зміцнення юаня на 12-14%, а оскільки закупки відбуваються в доларовому еквіваленті, то це позначилось на ціні для нас. Потім скоротився видобуток жовтого фосфору. Він входить до багатьох продуктів, хоча переважно до добрив, але в деяких ЗЗР також міститься невеликий відсоток цієї речовини. Це спричинило третю хвилю здорожчання. І зрештою четверта хвиля — вереснева — спричинена підвищенням цін на енергоносії та скороченням виробництва в Китаї. От вона уже добре вдарила по нашому ринку», — пояснив експерт.

Він зазначив, що через віялові відключення електроенергії деякі китайські заводи, які виробляють діючі речовини, останнім часом працюють в режимі одного дня на тиждень. Деякі взагалі зупинились. Тому більшість уже навіть укладених контрактів зараз під питанням щодо їх виконання з боку китайської сторони.

«Деяких поставок, можливо, уже не буде, навіть законтрактованих. Але ті поставки, які все-таки будуть, то вони значно зростуть в ціні. При цьому певні продукти навіть задорого неможливо буде отримати, отже, утвориться дефіцит, схожий із ситуацією, яка була минулої осені по гліфосатній та дикватній групі», — зазначив Сергій Борисов.

Читати по темі: Вартість добрив невпинно зростає та як подорожчання газу вплине на сільське господарство

Загалом, за його словами, зараз складно робити якісь прогнози щодо ціни та наявності позицій. Наразі тривають переговори, китайська сторона сама поки що аналізує свою ситуацію, аби зрозуміти — що і за якою ціною вони спроможні постачати. Багато буде залежати від того, в яких регіонах розміщене виробництво тих чи інших груп товарів (д.р. чи формуляцій). Там, де політика щодо споживання енергоресурсів більш жорстка, — відповідно більший дефіцит та вища вартість. Кінцевий продукт для українського ринку при цьому подорожчає щонайменше удвічі. Там же, де сильних обмежень немає, підвищення ціни може бути в межах 20-30%.

«Поки що ми не маємо ввідних даних, для того, щоб могли сформувати свою ціну. Маємо ціни лише на ті продукти, які були закуплені й вироблені. Але є ще один негативний фактор, який поглибить проблему наступного агросезону — це низькі товарні залишки. Багато позицій вже продано практично під нуль. І в імпортерів, і в мультинаціональних компаній, і у маленьких дистрибюторів, які перекуповували на внутрішньому ринку, — склади пусті», — пояснює експерт.  

Читати по темі: Стрибок цін на азотні добрива, прогнози для агровиробництва на сезон-2022

Тож, за його словами, старт сезону буде з низькими товарними залишками і неможливістю закупівлі. А якщо вдасться провести закупки, то вже за більш дорогими цінами.

Що ж стосується компаній-оригінаторів, то вони у цій ситуації мають дещо виграшніше положення. Але стосовно української агрогалузі, то тут теж можуть включитись певні негативні фактори. Оскільки криза з китайською генеричною агрохімією зачепила увесь світ, дефіцит пестицидів утворився у всіх сільськогосподарських регіонах. Відповідно, оригінатори закриватимуть прогалини своєю продукцією передусім там, де їм це буде вигідніше, — з різних точок зору (логістичної, цінової тощо).

Загалом же, за прогнозами Сергія Борисова, якщо до весни Китай зуміє якось залагодити власні проблеми в енергетиці та виробництві, то врегулювання ситуації на ринку агрохімії в Україні триватиме ще протягом року, не менше.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com