12 жовтня 2021, 14:00, Добрива

Органічні добрива не здатні оптимально забезпечити культури необхідними мікроелементами

Про це йдеться у матеріалі «Аналіз ґрунту: серйозні відповіді на скептичні запитання».

Як зазначає Олег Маслов, директор лабораторії «Агротест», компост і гній є органічними добривами, які майже завжди вміщують фосфор, азот, калій, але ніколи — мікроелементи. Тому навіть вносячи органіку, не завжди можна забезпечити культури усією необхідною поживою.

«Річ у тім, що мікроелементи (Купрум, Цинк, Залізо, Марганець, Молібден) є металами-комплексоутворювачами. Вони зв'язуються в міцні комплекси з органічною речовиною і перестають бути доступними. Тому угноєні ґрунти додатково потребують мікроелементів», — каже Олег Маслов.

До того ж, залежно від виду компосту і гною (курячий, кінський, коров'ячий, свинячий), в них різною мірою зв'язуються різні мікроелементи. Щоб визначити, яких саме мікроелементів бракує, слід робити аналіз ґрунту.

Читати по темі: Лабораторія Агротест розвіяла ТОП-15 міфів про дослідження та живлення ґрунтів

Так само, вважає директор лабораторії, не варто покладатися на те, що у вас чорнозем, і культури начебто ростуть добре.

«Чорнозем — це особливий тип ґрунтів з високим вмістом гумусу. Гумус становить 90% органічної речовини ґрунту і є важливим критерієм оцінки її родючості. Однак не всі культури добре ростуть на чорноземі. Наприклад, для овочевих і ягідних культур він не підходить. Тому треба проводити аналіз ґрунту, щоб забезпечувати правильне живлення землі для різних культур», — запевняє експерт.

Нагадаємо, що фахівці розповіли про додаткові шляхи заощадження коштів при вирощуванні сільгоспкультур.

Детальніше про підживлення та лабораторний аналіз ґрунтів читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.

Замовити аналізи від Агротест: 068 3032343