11 жовтня 2021, 12:30, Україна

Ціни на азотні добрива продовжать зростати, — аграрій

Про це йдеться у матеріалі «Стрибок цін на азотні добрива, прогнози для агровиробництва на сезон-2022».

«Цьогоріч ціни на гранульовані комплексні добрива виросли вдвічі, азотна група суттєво подорожчала і ціни продовжують підійматися, — розповідає Олег Фурманець, головний агроном ТОВ «Захід Агропром» (Рівненська обл.). — На мою думку, навесні ще відчутно подорожчають азотні добрива через фактори дефіциту та штучного ажіотажу. Також від сезону до сезону підвищується вартість ЗЗР — у межах 5-10%, чого також варто очікувати навесні».

За його словами, наразі основна проблема спостерігається по азотній групі, є звичайно і об'єктивні фактори, що впливають на це, наприклад, подорожчання газу (частка газу для аміачної селітри на рівні 80%), але є маніпуляції з ціною на ринку. Також варто враховувати ціни на сільськогосподарську продукцію, яка за останні 1,5 роки мала приріст у вартості.

«Як на мою думку, то це звичайний закон балансу ринку: якщо виробник з га отримує 30 тис. прибутку, то частка оборотних засобів може бути збільшена до мінімального рівня рентабельності. Тобто якщо при такій вартості с/г продукції виробник здатен купити селітру по $600-700, то потрібно так продавати. Проте якщо поставити ціну в $900, то аграрій не купить, а якщо залишити на рівні $300-400, то хтось може недоотримати прибутків на продажі добрив», — зазначає пан Олег.

Читати по темі: Карбамід може здорожчати до 30000 грн за тонну

Також агроном наголосив, що відбулась істотна зміна складових собівартості вирощування сільгоспкультур. Раніше затратна частина на добрива була в межах 200$/га, то зараз ця позначка піднялась ледь не вдвічі.

«Змінюється рівень рентабельності вирощування культур, відповідно є сенс коригувати технологічний процес. Якщо ми можемо вирощувати 4 т/га кукурудзи, забезпечуючи собі $200 чистого прибутку, то немає сенсу отримувати врожайність 8 т/га і отримувати $250. Вища ціна добрив одразу змінює мінімально допустиму планку врожайності, яка необхідна», — говорить експерт.

За тих технологій, що були раніше, потрібно або вирощувати більші площі, або починати вкладати менше, щоб зберегти рівень рентабельності, який був, — стверджує агроном. Багато аграріїв будуть переглядати технологічні операції, що були заплановані, десь будуть жертвувати продуктивністю на користь економічної рентабельності.

«Що ж стосується нашої компанії, то до осінньої посівної ми були готові повністю, закупили всі потрібні добрива ще задовго до початку кампанії. Зараз там розпочали тендерні процедури на весну, хоча фізично ще нічого не закупляли», — розповів Олег Фурманець.

Думки інших фахівців та самих продавців добрив читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.