8 жовтня 2021, 11:24, Урожай

В Україні зберуть рекордний врожай зерна, але врожайність залишиться удвічі нижчою за європейську, — агрометеоролог

Зокрема, зазначає Тетяна Адаменко, середня врожайність озимої пшениці в Німеччині, де кліматичні умови схожі з українськими, — вища удвічі. І якщо багато наших аграріїв радіють 6 т/га, то для німецьких такий показник — це катастрофа. Їм потрібно щонайменше 8 т/га.

Аграрний сектор України: 30 незалежних років — погляд фахівців

Читати

А загалом же, йдеться у повідомленні, згідно з даними Міністерства агрополітики, середня врожайність озимої пшениці в Україні у 2021 році становить 4,65 т/га. Попередній «пік» урожайності був у 2016 році і становив 4,22 т/га, а на третьому «місці» — 1990 рік з показником 4,2 т/га. Тобто 2021-й — «топовий» рік за врожайністю пшениці за 30 років незалежності.

 Як додала Тетяна Адаменко, торік через відсутність дощів і аномальну безсніжну зиму трапилася небувала ґрунтова посуха, врожай був на 20% нижчим за очікуваний.

«Урожайність озимої пшениці минулоріч становила 3,8 т/га. Була катастрофа в окремих районах, насамперед — в Одеській області: урожай пропав, збирали по 10-15 центнерів, а багато хто вирішував, що дешевше буде взагалі не збирати. Але що стосується решти території України, то все було не так вже й погано. Так, 3,8 т/га — замало, тому що за останні п'ять років ми звикли до середньої врожайності 4,0 т/га, але це все одно непогано. 20-30 років тому врожайність озимої пшениці 3,0 т/га тоді вважали досить хорошою. У 60-70 роках, я аналізувала, було 2,3-2,4 т/га, ще раніше — 1,5-1,6 т/га. Дивуватися, власне, нічому – на зміну екстенсивному господарюванню (розширення посівних площ, розорювання цілини) прийшло інтенсивне. Нові технології, поліпшується культура землеробства, нове насіння, ефективні добрива», — пояснила експертка.

Втім, як зазначила Тетяна Адаменко, якими б не були сучасними насіння та добрива, якщо не буде вологи – не буде і врожаю.

Нагадуємо, що за ходом збиральної кампанії в Україні можна слідкувати по інтерактивній карті УрожайОнлайн 2021, проєкт реалізується спільно з компанією JIVA.