17 червня 2017, 12:01, Світ

Фермери США вимагають 7 мільярдів доларів компенсації від Syngenta

Понад 7 000 фермерів звинувачують компанію Syngenta в нечесній грі та свідомому обмані виробників, який призвів до багатомільярдних втрат та значних збитків аграрній галузі США. Про позов фермерів проти Syngenta повідомляє видання ModernFarmer.

 Ця справа розглядається в суді штату Міссурі, проте ще десятки тисяч фермерів інших штатів спостерігають за її перебігом та сподіваються, що вона стане прецедентом, який дасть змогу і їм досягнути компенсації збитків від Syngenta.

 Аграрії переконані, що компанія свідомо вводила їх в оману, стверджуючи, що її нові гібриди генетично модифікованої кукурудзи, відомі як  Viptera, отримають схвалення в Китаї в 2011 році, чим стимулювала фермерів розширювати площі під посівами.

Читати по темі: Syngenta оштрафована на $4,8 млн за порушення правил використання пестицидів на Гаваях

Проте схвалення не відбулось ні в 2011, ні в 2012, ні, навіть, в 2013. Навпаки, побоюючись перехресного забруднення продукції інших гібридів модифікованими генами, Китай зупинив імпорт кукурудзи із США, який на той час становив понад 5 млн т.

 Фермери, що не змогли продати свій урожай, але понесли витрати на його транспортування до китайських портів, вважають саме компанію Syngenta винною в цій ситуації. Вони звинувачують її у нечесній ринковій грі та вимагають компенсувати близько $7 млрд завданих їм збитків. Решта виробників також отримали колосальні збитки через різке падіння ціни на кукурудзу в 2013 році.