28 вересня 2021, 09:30, Україна

Чисельність західного кукурудзяного жука на Кіровоградщині різко зросла

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

«Вперше в нашій області цього шкідника виявили в Благовіщенському та Гайворонському районах в 2018 році на площі 750 га, в 2020 році площа зараження вже була 4 148,86 га, цього року відбулося збільшення ще на 1 674,03 га», — зазначають експерти управління.

Нові виявлення були в Кропивницькому (Долинському, Устинівському) та Голованівському (Вільшанському, Новоархангельському, Гайворонському, Благовіщенському) районах, внаслідок чого розпорядженням голови Кіровоградської обласної державної адміністрації запроваджено карантинний режим по західному кукурудзяному жуку на вищезазначених територіях.

Читати по темі: На Житомирщині ввели карантинний режим по західному кукурудзяному жуку

Західний кукурудзяний жук (Diabrotica virgifera LeConte) — спеціалізований небезпечний шкідник кукурудзи. Шкодять як личинки, так і жуки. Останні пошкоджують волоть, стовпчики жіночих суцвіть, листя, іноді обгризають молоді качани. Личинки живляться корінням культури, що призводить до значного зменшення її кореневої маси та вилягання, за якого неможливий механізоване збирання урожаю.

Пошкоджені рослини жовтіють, відстають в рості, в’януть, а молоді нерідко гинуть. Дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко ламаються і стебло набуває форми «гусячої шиї». А повністю знищити рослину може двадцять личинок.

Найбільша шкoдoчиннicть західного кукурудзяного жука проявляється на тих полях, де відсутня сівозміна. При беззмінному вирощуванні культури щільність популяції цього шкідника значно зростає.

Варто зазначити, що в перші роки при незначному заселенні західного кукурудзяного жука, його візуально складно помітити, адже він дуже швидко рухається, тому основний метод виявлення — застосування феромонних пасток.