22 вересня 2021, 15:30, Україна

Держпідтримка виробників органічної продукції в режимі стагнації, — названо причини

Про це йдеться у матеріалі «Мінекономіки заважає виробникам органічної продукції отримати держпідтримку» на AgroPolit.com.

Тож на регіональному рівні не створені комісії для формування отримувачів держпідтримки і багато областей просто не впроваджує у себе Регіональні програми підтримки, очікуючи рішення Міністерства економіки.

Кошти з державного бюджету на 2021 рік передбачалися на три напрямки:

  1. Компенсацію 30% вартості сертифікації органічного виробництва;
  2. 5000 грн на 1 га органічних земель з обмеженням 100 000 грн на одне господарство, тобто на 20 га;
  3. 5000 грн на одну голову органічної ВРХ.

«Окрім того, що все ж виробники, особливо малі, що тільки почали займатися органічним виробництвом, чекають державну підтримку, декларативні заяви уряду посилюють недовіру та абсолютно не сприяють сталому політичному діалогу між органами державної влади та бізнесом», — йдеться у матеріалі.

Читати по темі: Уряд ініціює збільшення держпідтримки АПК вдвічі, — до 1% аграрного ВВП

Також зазначається, що в графіку державної підтримки сільськогосподарських виробників Міністерства аграрної політики навпроти органічного виробництва стоїть прочерк, з поміткою — функція Мінекономіки. Мінекономіки, відповідно, вже третій місяць «просить почекати» держпідтримку виробників органічної продукції. Закон України 1649-IX, який дає змогу отримати державну підтримку органічним виробникам вже цього року, підписаний Президентом 14 липня 2021 року.

«Сказати, що органічні виробники сільськогосподарської продукції стурбовані — це знецінити весь органічний ринок в Україні. Ми просто негодуємо! Відповідні зміни до Закону прийняті 3 місяці тому, розроблені вони більше 6-ти місяців тому, в Мінекономіки існує цілий відділ органічного виробництва, і за цей час абсолютно нічого не зроблено і не надано жодних пояснень — чому так відбувається», — наголошується у статті.

В проєкті бюджету на 2022 Кабмін взагалі не вніс органічне виробництво навіть на розгляд, з чого можна зробити висновок — в уряді просто відсутні зацікавлені у розвитку органічного виробництва.

«Ми провели внутрішнє опитування серед органічного бізнесу і висновок однозначний — органічним виробництвом має опікуватися Мінагрополітики. Причин багато, ГС «Органічна Україна» готова детально пояснювати, але основну треба розуміти однозначно: ціль органічного виробництва — здоровий грунт та свідоме, стале сільське господарство, здоров'я самої ферми та господаря, аграрія, який працює на землі. А потім вже розвиток підприємництва, здоровий споживач, експорт і все інше. Прикро, що уряд цього стратегічно не розуміє», — пише Олена Корогод, голова ГС «Органічна Україна».

За її словами, органічне виробництво внесено практично у всі стратегії розвитку України.

«Разом із командою першої леді ми шукаємо місце для органічних продуктів в системі шкільного харчування, і при цьому держпідтримка просто ігнорується Міністерством економіки — цікаво знати, тут є якийсь секретний план чи просто декларувати стратегії та пріоритети набагато легше, ніж системно їх реалізовувати?», — резюмувала пані Олена.