16 червня 2017, 10:00, Урожай

Початок червня був несприятливим для формування урожаю

Про це пише «АПК-Інформ» з посиланням на дані Укргідрометеоцентру.

Відмічається, що підвищення температури повітря при дефіциті або повній відсутності опадів та наявність суховіїв обумовили подальший розвиток посушливих явищ. Відбувалося посилення  ґрунтової посухи, запаси продуктивної вологи зменшилися порівняно з минулою декадою на 10-40 мм.

«За експертною оцінкою, станом на 10 червня посуха охопила 40% площ під озимими культурами, збільшилася кількість площ з майже сухим метровим шаром ґрунту. На площі близько 30% запаси вологи оцінювалися як недостатні для повноцінного формування зерна озимих культур. Це було вкрай несприятливим фактором для урожаю озимих, які закінчили цвітіння та формували колос», — йдеться у огляді.

Крім того, відмічалося передчасне відмирання листків нижнього ярусу, скручування верхніх листкових пластин, почалося передчасне формування зерна. Найбільші площі посухи у Херсонській, Запорізькій, Черкаській, полтавській та Миколаївській областях.

Під ранніми ярими зерновими, за оцінкою експертів, посуха охопила близько 30% площ. Внаслідок цього на окремих ділянках відмічалося надто раннє колосіння та настання молочної стиглості зерна ярого ячменю.