20 вересня 2021, 17:10, Україна

Сходи озимого ріпаку на Черкащині пожирають личинки ріпакового пильщика

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Несправжньогусениці довжиною 17-25 мм, брудно-зеленого кольору з чорною головою, без шипів і щетинок, по спині та боках проходять поздовжні синьо-бурі смуги. Розвиток залежно від погодних умов триває 25-40 діб.

Гусениці скелетують та об’їдають листкову поверхню рослин, залишаючи лише центральну жилку, внаслідок чого молоді рослини нерідко гинуть. Це призводить до зрідження чи повної загибелі посівів. Шкідник масово з’являється з настанням прохолодної погоди, особливо за високої вологості.

Читати по темі: До 15% сходів озимого ріпаку пошкоджено білокрилкою та попелицями

Також посіви озимого ріпаку заселяють такі небезпечні шкідники, як хрестоцвіті блішки (пошкоджують паренхіму листової поверхні), підгризаючі совки (зокрема, озима та оклична — підгризають стебла рослин).

«При досягненні шкідниками порогу шкодочинності (2-3 несправжньогусениці ріпакового пильщика і озимої совки на 1 м², хрестоцвіті блішки — 5 особин на 1 м²) у фазу розвитку озимого ріпаку — сходи 2-4 листки – утворення розетки необхідно провести крайові або суцільні обробки одним із рекомендованих інсектицидів, згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», — наголошують у Держпродспоживслужбі.

Нагадаємо, аграріїв попередили про поширення ріпакового пильщика полями Київщини.