7 вересня 2021, 18:00, Технології

Фахівці назвали інноваційні препарати для збереження рівня азоту в ґрунтах

Про це йдеться у матеріалі «Як запобігти втратам азоту — рішення від Koch Agronomic Services та Iva Rove Inc» на Kurkul.com.

«СЕNTURO — інгібітор нітрифікації наступного покоління, який розроблений спеціалістами Koch для внесення одночасно саме із безводним аміаком. Принцип дії препарату полягає в уповільненні процесу нітрифікації шляхом інгібування окислення амонійної форми азоту до нітратної. Продукт широко використовується під посіви ріпаку, кукурудзи, сої, рису, сорго, соняшника, пшениці, цукрових буряків та інших культур, чутливих до пролонгованої дії азоту. Інгібітор CENTURO розроблений 2 роки тому і вже став дуже популярним на ринку США. А Україна стала другим міжнародним ринком після Австралії», — зазначається у матеріалі.

Розуміючи поняття нітрифікації, під час якого аміак швидко перетворюється на амоній при зв’язуванні з водою, дослідженнями встановлено, що за застосування CENTURO амоній утримується ґрунтом, попереджаючи втрати азоту.

Читати по темі: Управління азотом — фундамент ефективного живлення рослин

Амоній монооксигеназа (АМО) — фермент, що міститься в бактеріях нітросомонадах і сприяє перетворенню амонійного азоту в ґрунті в нітрити, а потім в нітрати на перших етапах нітрифікації. Сполуки інгібітора захищають як від денітрифікації, так і від вимивання, зберігаючи азотні добрива в амонійній формі. Амоній (NH4+) — це позитивно заряджений катіон, який утримується на негативно заряджених глинистих частках ґрунту. Нітрат (NO2-) — є негативно зарядженим аніоном, який не закріплюється в ґрунті і швидко вимивається в його товщу.

Діюча речовина CENTURO тимчасово захоплює місце перебігу хімічної реакції фермента АМО або тимчасово видозмінює фермент, що уповільнює окиснення аміаку. Водночас інгібітор не належить до препаратів, які змінюють хімічний склад ферментів та закривають його на тривалий час, використовуючи сильні ковалентні зв’язки. СЕNTURO відноситься до так званих «зворотних» інгібіторів, оскільки прив’язується до ферменту, використовуючи слабкі зв’язки. Результатом застосування препарату є утримання азоту в амонійній формі втричі довше, у порівнянні зі звичайними природними умовами.

 

Ще одним продуктом для стабілізації азоту від Koch Agronomic Services, який запропоновано ринку України є AGROTAIN. Це — рідкий інгібітор уреази, яким можна обробляти суху сечовину або резервуар з рідким азотним добривом, наприклад КАС. Цей препарат для стабілізації азоту на сьогодні вже завоював понад 30% європейського ринку інгібіторів. Наукові дослідження показують, що втрати азоту через випаровування аміаку лише в результаті неналежної заробки карбаміду чи КАС в ґрунт можуть сягати 40%. Це відбувається тоді, коли ферменти уреази розщеплюють молекулу сечовини на газоподібний аміак, який випаровується. Ці процеси відбуваються як при високих, так і при низьких температурах.

Зазвичай, від 10 до 20% азоту сечовини може бути втрачено протягом п’яти днів з найбільшими втратами в перші дні після внесення (Charles Wortmann, University of Nebraska). Швидкість втрат збільшується зі зменшенням вологості поверхні ґрунту, збільшенням кислотності та вітру. Інгібітор уреази Agrotain сповільнює активність ферменту уреази на термін до 14 днів. Якщо внесення добрив супроводжується ще і якісною заробкою в ґрунт, втрати будуть мінімальними. Згідно досліджень (CHS Northern Plains Coop Gettysburg, SD), за внесення карбаміду необробленого інгібітором, втрати азоту через випаровування аміаку становили до 50%. Лише при зрошенні ґрунту втрати могли скоротитись до 15%. Після використання Agrotain даний показник був менш як 6% навіть після 19 днів вимірів, не залежно від наявності опадів чи зрошення.

Детальніше читайте у матеріалі на Kurkul.com.