6 вересня 2021, 13:00, Технології

No-till ефективний лише за достатньої кількості вологи — експерт

Про це розповів Віктор Чайківський, головний агроном ПрАТ «Агрофорт», у матеріалі на SuperAgronom.com.

У межах проєкту Cool Farming Tool на базі ПрАТ «Агрофорт» тестуються інноваційні рішення, зокрема нульовий посів сільськогосподарських культур та вертикальний обробіток ґрунту.

«No-till, тобто система нульового обробітку ґрунту — це сучасна система землеробства, за якої висів насіння відбувається в необроблений ґрунт шляхом нарізання борозни потрібної ширини і глибини, достатньої для заглиблення насінини. Інші види обробітку при цьому не застосовуються. Допускається лише обробіток підпосівного шару в разі його переущільнення, але такий обробіток проводиться спеціальними знаряддями і надґрунтовий рослинний покрив у цей час не порушується. Обов'язковим елементом нульових технологій обробітку є постійний рослинний покрив з живих або мертвих (стерня або мульча) рослин», — зазначає Віктор Чайківський.

Оскільки верхній шар ґрунту не пошкоджується, така система землеробства запобігає водній та вітровій ерозії ґрунтів, а також значно краще зберігає воду.

Тому нульовий обробіток найдоцільніше застосовувати в посушливих місцевостях, а також, навпаки, на розташованих на схилах полях в умовах вологого клімату. Хоча врожайність за цієї системи часом дещо нижча, ніж у разі використання методів традиційного землеробства, але такий обробіток землі вимагає значно менших витрат праці та пального.

«Нульовий обробіток ґрунту є досить складною системою землеробства, яка потребує спеціальної техніки та дотримання технологій і аж ніяк не зводиться до простої відмови від оранки. Зараз ця система набуває популярності і в Україні. Нюанс: технологія no-till не є новою для України, проте за останні роки ця технологія не виправдала очікувань аграріїв, адже може бути ефективною лише за достатньої кількості вологи, чого останнім часом бракує», — каже фахівець.