20 серпня 2021, 16:00, Україна

У A.G.R. Group розповіли про методи виявлення найнебезпечніших шкідників кукурудзи

Про це йдеться у матеріалі «Моніторинг лускокрилих шкідників світловими пастками на полях агрохолдингу A.G.R. Group».

Одним з найнебезпечніших шкідників на кукурудзі є стебловий (кукурудзяний) метелик (Ostrinia furnacalis Gn.). В Україні шкідник розвивається здебільшого в одному поколінні. Метелики з’являються у червні і літають до середини липня. Їх літ збігається з фазою 12 листків і початком викидання волоті у кукурудзи.

 «Початок відродження гусениць кукурудзяного метелика першого віку з яєць зазвичай відбувається в фазі листової воронки. Харчування на кукурудзі вони здійснюють на згорнутих спіраллю частинах листя всередині листової воронки. Гусениці стеблового метелика першого віку вгризаються в черешки листя, стебла, ушкоджують волоть кукурудзи, заповзають в обгортку качанів, пошкоджуючи їх», — зазначають фахівці A.G.R. Group.

За їх словами, у середньому віці гусениці в стеблах вигризають ходи і порожнини з відкритими назовні отворами. Типовою ознакою пошкодження є бурове борошно, що висипається з прогризених отворів. Значну частину часу гусениці метелика харчуються приховано, проробляючи ходи з отворами всередині стебел. Ураженість стебловим метеликом визначають за такою шкалою:

  • за пошкодження до 25% стебел — пошкодженість слабка;
  • 25-50% — середня;
  • 50-75% — сильна;
  • понад 75% — дуже сильна.

Читати по темі: Фахівці A.G.R. Group розкрили особливості власної системи живлення культур

Іншим небезпечним шкідником на кукурудзі вважається бавовникова совка (Helicoverpa armigera). Її літ відбувається в два періоди:

  • 1-й період: фаза 6-8 і до 12 листків кукурудзи;
  • 2-й період: цвітіння — молочна стиглість.

 

Найбільш шкодочинний другий період льоту метеликів бавовникової совки (третя декада липня — друга декада серпня). Зазвичай для зони Лісостепу відкладання яєць у другий період відбувається з 1 по 2 декаду серпня, а відродження гусені від 2 декади серпня до кінця 1 декади вересня. Для півдня України (Миколаїв, Херсон, Запоріжжя) розвиток шкідника може відбуватися на 1-2 тижні раніше. У деяких регіонах Полісся (Чернігівська область) літ стеблового метелика та бавовникової совки може взагалі не відбуватися.

«Найбільша шкідливість гусениць бавовникової совки відзначається під час наливу зерна на кінці качана. Пошкоджені совкою рослини уражаються більшою мірою грибними захворюваннями: пухирчастою сажкою і фузаріозом качанів», — йдеться у матеріалі.

Читати по темі: Технології вирощування сої та кукурудзи за «американською системою» в A.G.R. Group

Зазвичай період внесення інсектициду від стеблового метелика настає під час відродження гусениць, із другої декади липня (поява волоті), й може тривати до кінця першої декади серпня (молочної стиглості), і якраз охоплює літ, відкладання яєць і вихід другого покоління іншого шкідника — бавовникової совки.

Ефективність інсектициду доходить до 70% через розтягнутий літ шкідника. Висока ефективність препаратів досягається при обприскуванні по щойно відроджених гусеницях або гусеницях 1-2 віку (до 1,5 см завдовжки), коли вони розташовуються на листковій поверхні, а не проникли в качан. Препарати з д.р. хлорантраніліпрол (Кораген) застосовують від початку масового льоту імаго до початку відродження личинок. При цьому оптимальним терміном внесення є період масового відкладання яєць стеблового метелика і бавовникової совки.

Агрономічна служба компанії моніторить появу і розвиток лускокрилих шкідників на полях за допомогою світлових пасток. Також виставляють у посівах кукурудзи і феромонні пастки для проведення порівняння ефективності обліку шкідників різними типами пасток.