19 серпня 2021, 11:00, Світ

Науковці описали новий вид фузаріозних грибів Stylonectria hetmanica

Про це написав один із авторів статті Олександр Акулов, кандидат біологічних наук, доцент Харківського Національного Університету імені В.Н. Каразіна, на своїй сторінці у Facebook.

«Мені було дуже приємно долучитися до цієї справи і бути одним із 127 авторів цієї публікації. Попри велике господарське значення, фузарії досі залишаються однією з найбільш складних і малодосліджених груп грибів, — зазначає пан Олексій. — У цій статті було описано новий для науки вид Stylonectria hetmanica — стілонектрія гетьманська. Це особливий подарунок з нагоди 30-річчя Незалежності України».

Варто зазначити, що дана праця — величезний крок на шляху до розуміння надшкідливих для людини та сільського господарства грибів Fusarium, які щороку завдають величезної шкоди, зокрема, посівам культур.

Ознайомитись детально зі статтею можна на sciencedirect.com.

Читати по темі: Бактерії проти фузаріозу колоса — відкриття вчених дало новий інструмент біоконтролю

У статті зазначається, — це дослідження є першим, що надає сучасний морфологічний, біохімічний та філогенетичний огляд 20 родів фузаріоїдів, які в даний час визнані у Nectriaceae. Розпізнавання морфологічних видів часто не дає змоги виділити фузаріоїдні таксони, які були описані на основі генеалогічного розпізнавання філогенетичних видів (GCPSR sensu Taylor et al. 2000).

«Щоб вирішити цю проблему, ми створили нову базу даних Fusarioid-ID з точними назвами видів та родів таксоніоза фузаріоїдних. Хоча філогенетично найбільш інформативні гени залишаються tef1 , rpb1 та rpb2, додаткові маркери, такі як act1, СаМ, tub2, ІТС та LSU також включені», — йдеться у статті.