6 серпня 2021, 15:30, Україна

Черкащиною шириться західний кукурудзяний жук: чим небезпечний шкідник

Про це пише suspilne.media.

Західний кукурудзяний жук (Diabrotica) — карантинний шкідник, який особливо небезпечний для кукурудзи, тому його так і називають. Батьківщиною жука є Центральна та Північна Америка, де його вперше виявили у 1909 році. Вперше західний кукурудзяний жук був виявлений у США в 1909 році як шкідник цукрової кукурудзи. У 1992 pоці його появу зафіксували в Європі, неподалік від Бєлградського міжнародного аеропорту. Вірогідно жуки були випадково завезені авіацією із США. Попри те, що його намагалися знищити, жук швидко поширювався континентом.

У 2001 жука виявили у Закарпатській області за допомогою феромонних пасток. З кожним роком територія його поширення збільшується. На Черкащині його виявили у 2018 році.

Як кукурудзяний жук поширюється

Diabrotica може розповсюджуватися на великі відстані в усіх фазах розвитку. Перенесення яєць та личинок шкідника можливе з транспортом, залишками ґрунту, що прилипає до насіння, знаряддями праці. Дорослі комахи переносяться за допомогою транспорту, з вантажами, а також залізничними шляхами.

 

Читати по темі: Аграріїв Черкащини попередили про літ кукурудзяного метелика і бавовникової совки

У фазі імаго шкідник може розселятися самостійними перельотами, оскільки в пошуку корму може долати значні відстані. На нові території перелітають в основному самки. Їх перельоти досить тривалі — від 45 хвилин до чотирьох годин. За добу вони можуть робити декілька перельотів, таким чином долаючи відстань до 40 км. Зазвичай, вони летять туди, куди дує вітер, оскільки це полегшує переміщення. Жук також може потрапити на нову територію за допомогою вантажу або транспорту, який прибуває з країн, де розповсюджений шкідник.

Чим шкідливий західний кукурудзяний жук

Шкодять як личинки, так і жуки, які харчуються зернами кукурудзи, в результаті чого знижується врожайність. Але найбільше шкодять личинки, які живляться корінням рослин. Це призводить до повалення, що робить неможливим механізований збір врожаю.

Посівам кукурудзи загрожує пухирчаста сажка: названо методи попередження хвороби
Читати

Також, окрім прямої шкоди, імаго та личинки переносять збудників грибкових, бактеріальних та вірусних захворювань кукурудзи, що також знижує врожайність. Крім кукурудзи, жуки здатні вигризати вміст квітки та листків гарбузових (огірків, гарбузів, кабачків, патисонів та інших).

Як боротися з цим шкідником

Насамперед важливо вчасно виявити жука. Для цього можна застосовувати ґрунтові розкопки та феромонні пастки. Найбільше шкодить жук на тих полях, де не сіють інших агрокультур, крім кукурудзи. Якщо щороку сіяти кукурудзу на тому ж місці, популяція шкідника значно зросте. Тому одним із найефективніших заходів боротьби із кукурудзяним жуком є сівозміна.

Аграріям рекомендують сіяти кукурудзу на те поле, де виявили жука, не раніше, ніж через три роки. Можна також боротися і за допомогою хімічних засобів. Цей метод підходить для боротьби і з личинками, і з дорослими комахами західного кукурудзяного жука.