3 серпня 2021, 18:00, Україна

Надмірні проливні дощі в Україні стануть нормою, — експерт

Про це в прямому ефірі «Дискусійного Соєвого Клубу» розповів Микола Биков, агроном-дорадник, консультант з агрономії в традиційному та органічному землеробстві, агроном Асоціації «Дунайська Соя».

За словами експерта, українським аграріям потрібно шукати нові способи боротьби з наслідками проливних дощів, зокрема з кіркою, яка утворюється після них і заважає росту та розвитку культур, зокрема сої.

«Якщо соняшник і кукурудза не так реагують, то соя дуже чутлива до утворення кірки», — стверджує пан Микола.

Читати по темі: Аналітики НААН озвучили стан посівів сільгоспкультур в Україні

«Цьогоріч у травні, на початку червня, ми мали сприятливі умови для зростання сої. Початок червня був ще не дуже хорошим, далі пішло наростання температур, що добре для культури. Але потім є тенденція до проливних дощів. З тими методами обробітку, які ми зараз маємо (класичні — оранка, глибокорихлення), ґрунт не може ввібрати той об’єм води, що випадає», — наголошує фахівець.

Він підкреслив, що наразі актуально перевірити, як на проливні дощі реагують поля, оброблені за технологіями no-till та strip-till.

«Виходячи з того, що це може бути типова ситуація на найближчі 30 років, нам потрібно змінювати стратегію та придумувати якісь додаткові заходи, можливо, впроваджувати механічні методи боротьби, прибирання кірки, розущільнення і т.д.», — сказав пан Биков.

Читати по темі: Опубліковано агрометеорологічну довідку за третю декаду липня 2021 р.

За словами гідрометцентру, кожні 10 років кліматична ситуація в Україні змінюється. При тому, що раніше така тенденція спостерігалась один раз на 50 років.

«Зараз ми маємо десятирічні цикли. Ніхто не може спрогнозувати, як вони будуть проявлятися. Те, що температура буде підійматись на 1℃ в середньому за 10-20 років — це факт, Україна є лідером за темпом підняття температури», — говорить експерт.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2021