2 серпня 2021, 11:00, Урожай

Аграрії розповіли, як цьогорічні погодні гойдалки вплинули на врожайність

Про це йдеться в матеріалі «Жнива почалися: чи зіграють весняні ставки аграріїв?» на Кurkul.com.

Головний агроном ТОВ «Агрофірма Київська» Валерій Любіцький в цілому задоволений проміжними результатами жнив, хоча зауважує, що вагомий вплив на врожай матиме температурний режим серпня.

«На рахунок озимини все так і сталось, як прогнозувалося — врожай є. Він не захмарний, але на рівні, зважаючи на примхи погоди, з якими ми зіштовхнулися: у кого град, у кого «озера» на полях. Так чи інакше, все буде більш-менш зрозумілим наступного місяця. Питання одне: чи будуть опади у першій половині серпня?», — зауважив агроном.

Читати по темі: Українські аграрії зібрали понад 24 млн тонн зерна агросезону-2021: аналітика

Натомість для керівника СФГ «ім. Шевченка» Анатолія Мороза майбутні проблеми з кукурудзою вже очевидні, адже на південному сході Сумщини вже місяць немає опадів, проте не вщухає рекордна спека.

«Не вистачає вологи ні в ґрунті, ні в повітрі. Рання пшениця показала на 20% менше, ніж торік. Врожайність ярого ячменю маємо на рівні 5,2 т/га, озимого ріпаку — 3,3 т/га» — розповів аграрій.

За прогнозом ННЦ «Інститут аграрної економіки», валовий збір зернових і зернобобових культур у 2021 році має становити 70,7 млн тонн, що на 8,8% вище показника попереднього року (65 млн тонн), і стати другим рекордом після 2019 року.

«Збільшення валового збору відбудеться найімовірніше внаслідок отримання рекордних врожаїв озимої пшениці — на рівні 28,5 млн тонн і озимого ячменю — 3,95 млн тонн, а також збільшення валового збору кукурудзи на зерно з 29,8 млн до 31,1 млн тонн», — зазначив в інтерв’ю директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.