26 липня 2021, 18:00, Україна

Фахівці НААН опублікували аналітичну довідку про агрометеорологічні умови в Україні

Про це інформує прес-служба НААН.

Середня температура повітря становила від +17,8℃ до +27,8℃ тепла і була на 1-7℃ вищою за норму. Максимальна температура повітря знаходилася у межах від +32℃ до +37℃, поверхня ґрунту вдень прогрівалася до +59-67℃, мінімальна — знижувалася до +15-22℃.

Опади різної інтенсивності, часто у вигляді злив із шквалами, грозами, градом спостерігалися майже на всій території країни. За даними науково-дослідних установ НААН у Дніпропетровській області середня їх кількість становила 5-10 мм, місцями на півночі та заході області — 11-35 мм, у Херсонській — 0,6-7 мм, на півночі області — 14-16 мм, на крайньому півдні та сході — 21-26 мм, у Київській —19,0-21,2 мм, у Житомирській — 4-6 мм, у Львівській — 30,0-32,3 мм.

Читати по темі: На Півдні України пройшли нищівні зливи, град і навіть два смерчі

Середня відносна вологість повітря знаходилася у межах 66-30% і нижче.

Дуже жарка, в окремі дні спекотна погода прискорила фазовий розвиток пізніх теплолюбних культур. Підвищений температурний режим впливав на інтенсивне втрачання вологозапасів з ґрунту. У рослин соняшнику місцями відмічається передчасне пожовтіння листків нижнього ярусу, у рослин гібридів кукурудзи всіх строків сівби спостерігається біологічно обумовлене засихання 5-7 нижніх листків.

Триває збирання ранніх та зернобобових культур. Опади, дещо ускладнили цей процес, на деяких площах спостерігається вилягання рослин, забур’яненість посівів та розвиток хвороб колосу, що погіршує виконання робіт та знижує показники якості зерна. Тому, першочерговим завдання є зібрати врожай у стислі строки і довести зерно до відповідних посівних та хлібопекарських кондицій.

Читати по темі: Спека до +35°С повертається в Україну: прогноз погоди на тиждень