24 липня 2021, 11:00, Технології

Аграріям розповіли, навіщо потрібен листковий тест рослин і коли його варто проводити

Про це йдеться у матеріалі «Ніяких чудес, тільки хімія. Погляд з середини на лабораторію «Агротест» на Latifundist.com.

З 2007 р. окрім аналізу ґрунтів в «Агротест» проводять також листову діагностику різних культур (сої, кукурудзи, пшениці, ріпаку, лохини і т.д.). Як пояснила співробітник лабораторії, хімік Марія Коновалова, аналіз рослин роблять у двох випадках: коли все добре і коли є причини для занепокоєння. Тобто одні аграрії просто хочуть переконатися в тому, що вирощувані культури отримують всі необхідні елементи в потрібній кількості і система харчування підібрана правильно. Інші, звертаються, коли рослини відстають у рості і розвитку, у них жовтіє листя і т.д.

«Аналіз рослин показує, яких макро- і мікроелементів їм не вистачає. Зрозуміло, відразу виправити ситуацію не завжди можливо. Тобто ніхто не буде вносити азотні або фосфорні добрива, наприклад, по зростаючій кукурудзі. Але цю інформацію сільгоспвиробник використовує для майбутніх посівів. Якщо ж не вистачає таких мікроелементів, як марганець, цинк, мідь, залізо, їх можна вносити по зростаючої культурі, наприклад фоліарно (розбризкуючи)», — розповіла Марія Коновалова, хімік, фахівець з аналізу грунту лабораторії «Агротест».

Зразки для аналізів можна відбирати на різних стадіях розвитку рослини. Але немає сенсу проводити дослідження на пізній стадії, наприклад, після фази «викиду волоті» для кукурудзи, або після цвітіння для сої, після колосіння для пшениці. Тоді аналізи будуть некоректними.

Для усередненого зразка необхідно, наприклад, 30-35 листків кукурудзи, 50-60 пшениці. Зірвані листки в паперових конвертах протягом трьох днів відправляються в лабораторію.

Нагадаємо, аграрії отримали доступ до швидкого лабораторного дослідження ґрунтів.