12 липня 2021, 14:00, Україна

Аграріїв Черкащини попередили про літ кукурудзяного метелика і бавовникової совки

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Оптимальними для реалізації потенційної плодючості метеликів будуть температури повітря 18-30℃ та вологість понад 70%, для розвитку яєць — температура 25℃ та вологість повітря 90-100%.

Стебловий кукурудзяний метелик пошкоджує кукурудзу, коноплю, просо, хміль, соняшник, розвивається на товстостеблих бур’янах. Має розмах крил 26-32 мм з добре вираженим статевим диморфізмом. У самки передні крила біло-жовті або світло-коричневі, з двома поперечними хвилястими лініями, задні крила світліші. Передні крила самців світло-коричневі або бурувато-сірі з блідо-жовтими смужками, а задні — зі світлою перев`язкою посередині. Самки відкладають яйця купками по 15-20 шт. на нижній бік листків, у середньому до 400 яєць кожна, максимально 1200 яєць.

Читати по темі: Фахівці повідомили про початок льоту стеблового метелика у ряді областей

Бавовникова совка пошкоджує кукурудзу, бавовник, томати, тютюн, нут, сорго, гарбузи, кабачки, сою, горох, люцерну, перець, капусту, цибулю, квасолю, арахіс, соняшник та інші, охоче живиться на бур’янах — пасльоні чорному, щириці, блекоті, дурмані тощо. Розмах крил у метелика — 30-40 мм. Передні крила сірувато-жовті з червоним, рожевим або зеленуватим відтінком, самці світліші за самок.

Округла і ниркоподібна плями темно-сірі, нечіткі, поздовжні смуги теж нечіткі. Задні крила світліші, з бурою смужкою біля зовнішнього краю і темною «місяцеподібною» плямою посередині. Метелики літають і живляться з настанням сутінок. Самки відкладають яйця по одному, рідше по 2-3, на листки й генеративні органи рослин: бутони, квітки, приквітки, нитки качанів і волоть кукурудзи, опущені частини стебел. Одна самка в середньому відкладає від 300 до 500 яєць, інколи — до 2700–3000.

Обмежить шкідливість фітофагів застосування біологічного засобу — випуск вогнівкової раси трихограми. Перше внесення трихограми потрібно проводити за фіксування початку льоту та яйцекладки (пошук яйцекладок починають після 3-4 днів від початку льоту), повторне — через 5-7 днів (ЕПШ для стеблового метелика — 17-18% рослин із яйцекладками). Кратність внесення трихограми можна збільшувати за потребою.