29 червня 2021, 12:30, ЗЗР

Фахівці UKRAVIT розповіли, навіщо потрібна десикація посівів зернових культур і ріпаку

«Нестабільні гідротермічні умови, якими характеризується нинішній агросезон, призводять до нерівномірного розвитку та дозрівання зернових культур і ріпака, а також сприяють суттєвій забур’яненості посівів, — відзначає керівник агрономічного департаменту «UKRAVIT» Олександр Мигловець.

В комплексі, це суттєво ускладнить аграріям збирання врожаю та збільшить технологічні втрати при прямому комбайнуванні, наголошує фахівець.

«Тож в умовах поточного сезону я рекомендую не нехтувати десикацією: адже цей агроприйом дозволяє підсушити надземні частини рослини, знизити вологість зерна і полегшити збір культури із мінімальними технологічними втратами. Крім того, десикація дозволить знищити в полях забур’яненість, що, своєю чергою, створить сприятливі умови для наступних культур у сівозміні, зокрема озимого» ріпаку, — підкреслив пан Мигловець.

Читати по темі: Фахівці UKRAVIT розповіли, як захистити посіви сої від небезпечних хвороб

 

Для полегшення збирання врожаю зернових культур і ріпаку та зменшення втрат при обмолоті пан Олександр рекомендує обрати контактні препарати на основі диквату — Десикант (дикват дибромід, 150 г/л) або Десикант Макс (дикват дибромід, 300 г/л). Їх діюча речовина швидко поглинається зеленими частинами рослин та порушує процеси фотосинтезу, що призводить до руйнування мембран клітин і, відповідно, до зневоднення та повного висихання.

За словами спеціаліста, десиканти прискорюють достигання зернових культур і ріпака та знижують вологість зерна. Вони зменшують засміченість продукції й сприяють підвищенню та покращенню якості врожаю. При цьому препарати швидко розпадаються в рослинах до нетоксичних сполук, тож є цілком безпечними для людини та навколишнього природного середовища.

В UKRAVIT розповіли, як захистити соняшник від пероноспорозу та інших хвороб
Читати

Однією з важливих особливостей для досягнення максимальної ефективності десикантів є повноцінне та рівномірне покриття оброблюваних рослин — як при обробках наземними обприскувачами, так і при використанні авіаційного методу. При внесенні авіаційним методом або наземними обприскувачами рекомендовано використовувати форсунки із номерами 2 або 3 та із розміром краплі в межах 200-300 мікрон.

Якщо ж йдеться про сильно забур’янені посіви, з високою вологістю зерна, краще віддати перевагу препарату Десикант Макс. Концентрація діючої речовини в ньому є вищою порівняно з аналогічними десикантами, представленими на ринку України. Він забезпечує швидку дію, здатну проявлятися вже за кілька годин після застосування.

Десикант Макс прискорює достигання зернових культур і ріпака та сприяє ранньому збиранню врожаю, а також припиняє розвиток ряду хвороб. При цьому він є безпечним для використання як у промислових, так і в насінницьких посівах та в посівах, призначених на харчові цілі.