26 червня 2021, 11:00, Україна

Озвучено результати щотижневого фітосанітарного аналізу посівів зернових колосових культур

У посівах зернових колосових культур продовжує свій розвиток клоп шкідлива черепашка за середньої чисельності 0,3-2 екз. на 1 м², личинки — 0,1-2 в осередках Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської областей 3-4 екз. на 1 м². За віковим складом личинок І віку — 60%, ІІ — 25%, ІІІ — 15%.

Хлібні жуки, серед яких домінує жук-кузька, продовжили заселення посівів. Фітофаги концентруються переважно у краях полів та пошкодили 2-10% рослин за чисельності 1-2 макс. 4-7 екз. на 1 м² в окремих осередках Київської та Луганської областях. Масове відкладання та початок відродження личинок очікується наприкінці червня-початку липня.

Читати по темі: У Держпродспоживслужбі розповіли про небезпечність капрового жука

Личинки хлібної п’явиці закінчують харчування та розвиток, заляльковуються. Злакові попелиці за чисельності 2-9 екз. на рослину живляться на 5-25% рослин. Пшеничний трипс майже на всіх обстежених площах озимої пшениці живиться на 2-8, макс. 30% рослин, щільність імаго — 2-10, личинок — 5 екз. на рослину. Заселено близько 80% обстеженої площі.

Спекотна погода, що панує з середини другої декади сприяє зростанню шкодочинності фітофагів. Варто зазначити, що при пошкодженні посівів зернових культур вищезазначеними шкідниками існує фітосанітарний ризик не лише зменшення площі фотосинтетичної поверхні листків, стебел і колосків, а й зростає ймовірність отримання зерна низької якості. Крім того, ослаблені рослини в подальшому легко уражуватимуться хворобами, особливо за існуючих умов достатнього зволоження і температури повітря.