18 червня 2021, 11:00, Україна

Аграрії Черкащини розповіли, як надмірні дощі вплинули на стан культур

Про це пише Суспільне.

Черкаський агроном Олександр Воскобойнік вважає, що кількість опадів суттєво не вплине на врожай, а голова Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Черкащини Олександр Маценко — що цьогоріч черешні на столі — ознака розкоші.

За словами жительки села Руська Поляна Ірини Швед, через холодні ночі й затяжні дощі на городах Черкащини пожовкла капуста, гниє полуниця, а картопля досі не зацвіла.

За інформацією начальника обласного гідрометцентру Віталія Постриганя, у південно-східній частині Черкащини станом на 14 червня випало 15-27 мм, на решті території області 3-12 мм.

«Критерію значних опадів, які відповідають першому рівню небезпеки, дощі досягли у Смілянському, Уманському та Чигиринському районах. За даними очевидців м. Умань та м. Кам’янка випадав ще й град», — зауважив синоптик.

Опубліковано аналітику агрометеорологічних умов в Україні за першу декаду червня
Читати

Ці небезпечні метеорологічні явища завдали значної шкоди господарствам. Такі часті та значні дощі на помірному температурному фоні на Черкащині у 2021 році, зумовлені довготривалими південними процесами, додав Постригань.

Така кількість опадів, як цьогоріч, типова для Черкащини, вважає агроном Олександр Воскобойнік, боятися дощів не варто. І ріст рослин, який сповільнили холодні ночі та перепади температур, невдовзі відновиться.

За попередніми розрахунками синоптиків, вже 17-18 червня дощі на Черкащині мають припинитися і значно потеплішає.

«На встановлення більш літньої температури і стабілізації в плані опадів ми розраховуємо 17-18 червня. Уже найближчими вихідними температурні показники зростуть до 29℃вище нуля», —повідомив начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Читати по темі: Зливи на Житомирщині змушують аграріїв пересівати культури: підсумки перезволоження

Урожайність черешні та фруктів цьогоріч на Черкащині зменшилася удвічі, розповів голова Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Черкащини Олександр Маценко.

За його словами весняні заморозки та зливи пошкодили і цьогорічний врожай вишні, абрикоси та сливи. А дощова погода спричинила поширення хвороб та шкідників.