17 червня 2021, 12:30, Україна

У посівах гороху масово селиться зерноїд та попелиця: початок яйцекладки

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.

В другій декаді червня відбуватиметься яйцекладка горохового зерноїда, плодючість самок його може становити 70-220 яєць. За жаркої погоди (температура не менше як +21°С) жуки будуть більш активними. Через 6-10 днів розпочнеться відродження личинок, живлення та розвиток яких проходить в середині однієї горошини.

Пошкодження зерна гороху личинками брухуса призводить до зменшення маси, погіршує якість та товарність, його не можна використовувати на їжу та на корм худобі.

Для масового розвитку попелиці на горосі сприятливою буде тепла погода та помірна вологість повітря. Розвиток одного покоління відбувається за 8-10 днів, тому колонії фітофага зростають у геометричній прогресії. За сезон горохова попелиця спроможна дати 10-12 поколінь. У разі жари та при частих дощах кількість шкідників зменшується.

Читати по темі: Спеціалісти НААН розповіли про стан посівів сої, соняшнику та гороху: фази розвитку

Згідно ст. 4, 5 Закону України «Про захист рослин» фітосанітарний нагляд за станом угідь, посівів, насаджень та виконання заходів щодо захисту рослин здійснюють підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни, діяльність яких пов’язана з користуванням землею, вирощуванням рослин сільськогосподарського та іншого призначення.

Захист гороху здійснюють під час бутонізації — на початку цвітіння за виявлення на 10 помахів сачком 2-3 жука горохового зерноїда, 250-300 екз. горохової попелиці або 20% заселених рослин, препаратами, рекомендованими «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Ці обробки будуть ефективні й проти інших супутніх шкідників горохового поля (гороховий трипс, горохова плодожерка, гороховий комарик). За перших ознак хвороб (борошниста роса, пероноспороз, аскохітоз, іржа) насіннєві ділянки гороху обприскують фунгіцидами.