15 червня 2021, 09:30, Україна

Опубліковано аналітику агрометеорологічних умов в Україні за першу декаду червня

Про це інформує прес служба НААН.

Середня температура повітря на більшій частині території країни була на 2-8℃ нижчою за норму і становила від 11 до 19,7℃ тепла. Максимальна температура повітря знаходилася у межах від 21℃ до 25℃ тепла, поверхня ґрунту вдень прогрівалася до 40-52℃, мінімальна — знижувалася від 8 до 15℃ тепла, на поверхні грунту — 7-9℃ тепла.

Опади різної інтенсивності відмічалися майже на всій території країни у вигляді дощу, злив, місцями з грозами та градом. Так, за повідомленням ДУ Інститут зернових культур НААН опади на території Дніпропетровської області протягом 7-8 діб, носили зливовий характер і розподілялися дуже нерівномірно. Середня їх кількість на переважній частині області становила 160-171 мм (1143–1218% декадної норми). У Сумській області їх кількість становила 8,5-10,0 мм, у Кіровоградській — 19-34 мм, у Херсонській — 11,0-37,6 мм, у Київській — 5,8-7,2 мм, у Житомирській — 16-18 мм, у Львівській — 2,0-3,3 мм, у Харківській — 0-22 мм. Середня відносна вологість повітря за декаду була дуже високою і становила 82-84 %.

Читати по темі: Підбито підсумки вологозабезпеченості озимих та ярих культур в Україні

Розподіл опадів хоча і був нерівномірним, але вони сприяли покращенню зволоження верхнього орного шару грунту. На більшій частині території країни запаси продуктивної вологи у метровому шарі грунту під усіма культурами наблизилися до оптимальних показників на цей період.

У зв’язку з такими погодними умовами на деяких територіях південного та центрального регіонів країни відмічено суттєве вилягання посівів пшениці та ячменю озимих, особливо тих, що вирощуються по кращих попередниках та на високому агрофоні. Це необхідно врахувати при плануванні збиральних робіт.

Внаслідок частих дощів господарства не в змозі обробити посіви пестицидами, тому, зараз спостерігається складна ситуація з підвищенням забур’яненості посівів пізніх ярих культур.