9 червня 2021, 18:00, Україна

Підбито підсумки вологозабезпеченості озимих та ярих культур в Україні

Про це повідомляє прес-служба НААН.

В окремих районах Запорізької та Херсонської областей орний шар ґрунту був зовсім сухий. Місцями, у районах випадіння сильних дощів, відмічалося перезволоження орного шару грунту.

Вологозабезпечення під ріпаком озимим в орному шарі ґрунту на окремих площах Херсонської області було недостатнім — 16-18 мм, на решті площ — достатніми — 21-35 мм.

Під ранніми ярими зерновими культурами зволоження орного шару ґрунту було переважно на достатньому та оптимальному рівнях — 21-40 мм і більше. На окремих площах Одеської, Миколаївської, Херсонської, Дніпропетровської та Тернопільської областей — задовільним (11-20 мм), у Запорізькій, багатьох районах Херсонської, місцями у Дніпропетровській областях — незадовільним (менше 10 мм), в окремих районах Запорізької та Херсонської областей — був зовсім сухий.

Читати по темі: Опубліковано аналітику агрометеорологічних умов кінця весни – початку літа 2021

Під кукурудзою запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту відповідали достатнім та оптимальним значенням і становили 22-40 мм і більше, лише на окремих площах Запорізької та Херсонської областей — задовільним — 11-19 мм.

Запаси продуктивної вологи під цукровим буряком в орному шарі ґрунту залишалися оптимальними — 27-41 мм.

Під соняшником на більшості площ вологозабезпечення орного шару ґрунту було достатнім та оптимальним — 21-40 мм і більше, в окремих районах південних та Донецької областей — задовільним (11-20 мм продуктивної вологи), на окремих площах Запорізької області — недостатнім (6-9 мм).