6 червня 2021, 08:30, Україна

Пшеничний трипс заселив до 25% посівів озимих та ярих зернових, — Держпродспоживслужба

Про це інформує Держпродспоживслужба.

В озимих та ярих зернових колосових культурах, які перебувають у фазах колосіння, цвітіння та наливу зерна шкодить комплекс комах. Повсюди продовжується розвиток усіх стадій клопа шкідливої черепашки. Відбувається відродження та незначне живлення личинок фітофага. Ним за чисельності 0,2-2 імаго, 0,5-1 яйцекладки та 0,5-2, макс. 3 (Запорізька обл.) личинки на 1 м² заселено та пошкоджено 1-3% рослин озимих та 0,5-2% рослин ярих колосових на 10-85% обстежених площ. Переважають личинки І-IІ віків.

Повсюди у посівах озимих та ярих зернових колосових відчутної шкоди рослинам завдає пшеничний трипс, який в допороговій чисельності заселив 6-15, макс. 25% (Херсонська обл.) рослин озимої пшениці. Середня чисельність 1-5, макс. 9 — імаго та 4-11 екз. личинок на колос.

Також у посівах озимих та ярих зернових колосових розвиваються та шкодять хлібні блішки, п’явиці, злакові мухи, попелиці, цикадки, які пошкодили 2-15% рослин. У Житомирській, Одеській областях в крайових смугах посівів озимих культур обліковують 0,5-1 екз. на 1 м² хлібних жуків.

Читати по темі: Опубліковано фітосанітарний аналіз посівів ярих культур, — Держпродспоживслужба