31 травня 2021, 11:00, Україна

До 15% посівів зернових культур заселено злаковими попелицями та пшеничним трипсом

Про це інформує Держпродспоживслужба.

По всій Україні, в залежності від синоптичних умов, за різної інтенсивності розмноження, зерновим колосовим культурам завдають шкоди злакові попелиці та пшеничний трипс, якими заселено 3-15% рослин. Середня чисельність фітофага становить 1,4-3 макс. 6-9 (Одеська, Херсонська обл.) екз. на колос.

В південних та центральних областях, за умов теплої сухої погоди червня (температура повітря 29-30 °С і вологість 35-50%), ці шкідники значно знижуватимуть вагу зерна, що спричинятиме кількісні втрати врожаю.

Читати по темі: Держпродспоживслужба відзвітувала про поширеність шкідників на полях озимих культур

У південних областях відмічено літ зернової совки. Повсюди посіви зернових заселяють хлібні жуки, які за чисельності 0,5-1 жуків на 1 м² пошкодили до 3% рослин. В ярині шкідливими залишаються п`явиці, злакові мухи, попелиці, хлібні блішки, якими заселено та пошкоджено 2-10% рослин у слабкому і середньому ступенях.

У посівах озимих та ярих зернових культур степових, подекуди лісостепових областей продовжується заселення посівів, відкладання яєць та незначне відродження личинок клопа шкідливої черепашки, які за чисельності 0,5-2 імаго та 0,2-1 личинок на 1 м² заселили та пошкодили 1-7% рослин на 15-55% обстежених площ. Прохолодна, дощова погода не сприяє збільшенню чисельності шкідника, яйцекладка відбувається мляво.

Захисні заходи від личинок клопа шкідливої черепашки доцільно проводити за наявності 15-30% личинок третього віку та чисельності 2 і більше екз. на 1 м², на решті посівів за 4-6, в насіннєвому ячмені 8-10, товарних 20-25 личинок на 1 м² дозволеними до використання препаратами, що ефективно проти супутніх шкідників.