30 квітня 2021, 11:00, Україна

Опубліковано звіт щодо поширення шкідників на полях озимих зернових

Про це інформує Держпродспоживслужба.

Звітний період характеризувався перемінною погодою, спостерігалось чергування холодних атмосферних фронтів з теплими антициклональними масами. Максимальна температура повітря підвищувалася до +10+15℃ тепла, мінімальна знижувалась до -4℃ (нічні години). Коливання температури повітря негативно вплинуло на рослини, спостерігалось примерзання  рослин сходів ярого ячменю та ярої пшениці. Прохолодна та затяжна весна (затримування наростання ефективного тепла) сповільнює масовий вихід шкідників на посіви озимих культур, спостерігається їх неактивне живлення.

Перезимувалі клопи, зокрема клоп шкідлива черепашка, через прохолодну погоду звітного періоду знаходиться в місцях зимівлі, подекуди в зоні Степу, (Одеська область), зафіксовано початок перельоту імаго клопа шкідливої черепашки на  прикрайові смуги посівів озимої пшениці, наразі виявлені поодинокі екземпляри. Заселення посівів шкідником буде розтягнутим в часі, цьому сприяють різкі коливання температури повітря.

Читати по темі: Старт сезону 2021: 6 рішень для захисту озимих зернових у квітні. Частина 2

Личинки хлібної жужелиці доживлюються у посівах озимини переважно в Лісостепу, подекуди Степу, де за чисельності 0,3-1, в осередках до 2 екз. на 1 м² пошкодили 5-8% рослин. У Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській областях личинки фітофага розпочали залялькування. Хлібні блішки, п’явиці, злакові попелиці, цикадки в допороговій чисельності на 13-52, макс. 95% площ пошкодили 3-12% рослин озимих, ярих ячменю та пшениці. Відбувається масовий літ чорної пшеничної, гессенської, шведських злакових мух.