1 червня 2017, 15:54, ЗЗР

Ізраїльські фахівці радять агрономам активніше обмінюватись досвідом

Представники Міністерства сільського господарства Ізраїлю — фахівець із захисту рослин Світлана Добриніна та фахівець з механізації і технологій Борис Бордман — поділилися важливою інформацією щодо інтегрованого захисту рослин і вдосконалення методів обприскування, повідомляє uhbdp.org.

Протягом 14-28 травня закордонні спеціалісти побували у 20 господарствах, де давали поради агрономам й допомагали у вирішенні проблем із захистом рослин. 

За словами Бориса Бордмана, одна з основних проблем ізраїльських аграріїв — великий урожай. Про таку урожайність овочів у відкритому грунті  українські агрономи можуть тільки мріяти:

томати — 80-120 т/га, картопля — 50-60 т/га, огірки — 60-80 т/га, перець — 60-70 т/га , капуста білокачанна — 80-85 т/га, кавуни, дині, цибуля — 55 т/га.

Ізраїльські фермери мають чудову консультаційну допомогу від держави, говорять фахівці, а от українські агрономи змушені покладатись лише на власний досвід та розум. 

Світлана Добриніна рекомендувала їм бути на зв'язку один з одним і постійно обмінюватися досвідом боротьби зі шкідниками, активно залучати мотивованих студентів агроуніверситетів, а також шукати рекомендації на англомовних сайтах в мережі Інтернет. 

Борис Бордман, спілкуючись з українськими фермерами звертав увагу на контроль якості обприскування. Під час обприскування рослина абсорбує тільки 3% розчину, а якщо воно проводиться непрофесійно, то рослина не отримує нічого. При проведенні обприскування потрібно враховувати рівень відносної вологості, температуру і швидкість вітру, а також розмір краплі. Так, крупнодисперсне розпилення ефективніше при боротьбі з бур'янами, а дрібнодисперсне — проти грибкових захворювань.

 Навели фахівці й інший приклад, коли увага до деталей може забезпечити потрібний результат. У селі Широке Скадовського району виробники огірків кілька тижнів марно боролися з попелицею. Світлана Добриніна під час відвідування господарства вивчила рослини за допомогою лупи і визначила, що рослини вражені не попелицею, а кліщами. Маючи такий доступний прилад як лупа, можна точно визначити ворога й обробити рослини вірно підібраним препаратом.