27 квітня 2021, 15:30, Україна

На посівах озимих зернових активувались злакові попелиці та п’явиці

Про це інформує НААН.

Так, за даними Інституту захисту рослин НААН на площах пшениці озимої личинки хлібної жужелиці за чисельності 0,5-1,0 екз./м², максимально до 2 екз./м² (Запорізька, Дніпропетровська області) пошкодили 0,5-2,0% рослин на 5-14% площ (Одеська, Херсонська, Запорізька, Миколаївська, Дніпропетровська, Луганська, Харківська, Полтавська, Кіровоградська, Тернопільська, Житомирська області).

За сталої теплої погоди на посівах озимини розпочнеться масовий переліт та живлення клопів шкідливої черепашки. Міграція цих шкідників може тривати майже місяць. Для стримування заселення посівів цим шкідник у фазу «вихід рослин у трубку» за чисельності дорослих особин 2,0-4,0 екз./м² проводять обприскування крайових смуг шириною до 150 м, а за необхідності і все поле.

Читати по темі: Опубліковано звіт щодо поширення шкідників на посівах озимих зернових та ріпаку

Триває літ злакових мух (шведської, гессенської, чорної пшеничної) за допорогової чисельності 1-6 екз./100 п.с. (Одеська, Дніпропетровська, Луганська, Черкаська, Кіровоградська, Київська, Чернігівська, Житомирська області).

Хлібні блішки заселили та пошкодили 0,5-3,0% рослин на 5-34% площ. Відмічено активізацію та розселення злакових попелиць — 1-5% рослин на 4-30% площ. Почалось розселення та живлення злакових п’явиць на озимих культурах, загалом крайові смуги заселено 1% рослин на 4-8% площ.