22 квітня 2021, 15:30, Україна

В Інституті аграрної економіки озвучили прогноз урожайності на агросезон-2021

Про це в ефірі програми «Сьогодні День» на телеканалі «Україна 24» розповіла завідувачка відділом земельних відносин та природокористування Інституту аграрної економіки Ольга Ходаківська.

«З урахуванням сьогоднішнього кліматичного стану, кількості опадів, те, що взимку в нас було достатньо снігу, це теж дозволило отримати достатню кількість вологи в ґрунтах у зимовий період. Зараз впродовж весняного періоду так само ми бачимо достатню кількість опадів. Все це вказує на те, що цього сезону умови для посівної кампанії виявилися більш-менш сприятливими», — говорить пані Ольга.

Вона зазначила, що цьогоріч довелося трохи зсунути терміни посівної.

Читати по темі: Україну накриють морози: синоптики попереджають про сильне похолодання

«Минулого року в березні вона в нас була вже в повному розпалі, а поточного року активна фаза припала на початок квітня. Це є один із негативних чинників, проте решта факторів є позитивними. Крім природних погодних умов ми спостерігаємо те, що українські аграрії закупили значно більше мінеральних добрив, і ці мінеральні добрива використовуються під весняну посівну кампанію і на підживлення озимих зернових культур. Тому очікується, що врожайність сільськогосподарських культур теперішнього року буде більшою порівняно з минулим», — наголосила Ольга Ходаківська.

Експертка додала, що врожай також буде залежати від того, яким буде початок літа, яка буде кількість опадів у червні і яка буде погода під час збирання.