20 квітня 2021, 11:00, Посівна

Фахівці НААН озвучили стан посівів ранніх ярих культур

Про йдеться у матеріалі на naas.gov.ua.

Прохолодна погода, опади, надмірне зволоження верхнього шару ґрунту та слабке прогрівання полів у багатьох областях були малосприятливими для проведення сівби ранніх ярих культур у ранні строки. Саме тому у цьому році на посівну відведено мало часу. Основною метою наразі є своєчасне проведення всіх належних агротехнічних заходів для збереження ґрунтової вологи та забезпечення оптимальних умов проростання насіння ярих культур.

Українські аграрії засіяли 1,5 млн га ярими культурами: звіт посівної
Читати

За повідомленням Інституту зрошуваного землеробства НААН у рослин ячменю ярого спостерігаються фази «проростання зерна» та «поява сходів». На посівах, які посіяно на початку березня, відмічається фаза «2-3-й листок». Рослини знаходяться у доброму стані.

Запаси продуктивної вологи під цією культурою станом на 8 квітня у посівному шарі ґрунту (0-10 см) були достатніми для отримання сходів — 15-23 мм. Орний шар ґрунту (0-20 см) на заході Херсонської області був надмірно зволожений — 43 мм, на решті площ вологозапаси оцінювались як достатні та оптимальні — 29-35 мм.

Рослини гороху знаходяться у фазі «проростання насіння». На посівах середини березня відмічається фаза «сходи». Стан посівів добрий. Запаси продуктивної вологи станом на 8 квітня у посівному шарі оцінювались як оптимальні — 17-19 мм, в орному шарі ґрунту достатніми — 32-36 мм.

{tgPost:data-telegram-post="superagronomcom/3016" data-width="100%"}