1 червня 2017, 09:00, Урожай

Озиме жито витримало весняне похолодання значно краще, ніж пшениця

Обстеження журналістами SuperAgronom.com полів озимого жита на Житомирщині в рамках проекту АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» показало, що жито значно краще витримує похолодання й заморозки навесні.

Читати по темі: Стан посівів озимого жита в ТОВ «Вега Агро» на Житомирщині у ІІ декаді квітня

Низькі температури в момент закладки колоса очікувано викликали зменшення кількості його члеників та редукцію нижніх колосків. В середньому колос жита на кількох обстежених полях мав 19-21 повноцінний колосок в ряді.

Це менше, аніж торік, але завдяки хорошому кущінню можна сподіватись на високий урожай, говорять фахівці. 

«21 колосок — це 84 зерна в колосі. Віднімаючи поправки на втрати різного характеру можна прийти до висновку, що навіть у несприятливий рік при густоті стояння 500 колосків на м2 гібридне жито закладає потенціал на врожай у 60-70 ц/га чи й більше. Але це вже бункер покаже», — говорить Ігор Давидюк, продакт-менеджер з зернових культур «КВС-УКРАЇНА».

А ось озима пшениця «перевеснувала» гірше — вона теж почала колоситись, але густота значно менша. Подекуди ще проглядаються рядки замість суцільного стеблостою. Таке було хіба за радянських часів з використанням старих технологій вирощування, згадують агрономи. До того ж колос на ній теж дещо менший.

Детальніше про стан посівів озимого жита читайте незабаром в рамках проекту АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА».