14 квітня 2021, 12:30, ЗЗР

Соя проти бур’янів: названо дієві засоби захисту посівів

Про це йдеться у матеріалі «Гербіцидний захист сої: проблеми, помилки, рішення. Формування високих врожаїв сої на ранніх етапах».

Соя — це та культура, яка має один із найтриваліших гербокритичних періодів — чутлива до забур’янення аж до фази бутонізації, коли нарешті починає змикати міжряддя. Зниження урожайності через конкуренцію з бур’янами може становити до 30-50%.

Серед однодольних бур’янів найбільшої шкоди посівам сої завдають мишій сизий та зелений, куряче просо, найбільш проблемні дводольні — лобода біла, паслін чорний, види щириці, види гірчаків, хрестоцвіті, дурман звичайний, берізка польова.

Читати по темі: На Прикарпатті аграрії збирають сою: незвичні весняно-польові роботи у розпалі

«Насіння деяких видів бур’янів (наприклад, види лободи), може проростати швидше і за нижчих температур, ніж насіння сої. Тому часто спостерігається ситуація, коли соя лише в стадії сім’ядоль, а бур’яни уже в критичній фазі для контролю. Якщо може виникнути подібна ситуація, доцільним є ґрунтовий захист, який захищає культуру на ранніх етапах росту», — розповідає Володимир Салієнко, менеджер із розвитку продуктів компанії FMC.

За його словами, застосування правильно дібраних гербіцидів забезпечує контроль і наступних хвиль бур’янів. Часто відсутня потреба застосування страхових гербіцидів, але це залежить від низки погодних факторів, запасу насіння бур’янів у ґрунті, системи обробітку землі. Все ж, за правильного підходу до ґрунтового захисту, післясходове гербіцидне навантаження та кількість обробок знизиться.

Пан Салієнко порекомендував декілька поліфункціональних гербіцидів.

«Хармоні® післясходово — це базовий гербіцид для захисту сої, що контролює широкий спектр видів, але лише на ранніх фазах їх розвитку. Часто бур’яни переросли оптимальну фазу для контролю гербіцидами, або наявні дуже проблемні, як-от паслін чорний. Для таких випадків існує інша бакова суміш. За умов, якщо бур’яни переросли (особливо це стосується лободи білої, пасльону чорного, падалиці соняшнику, гірчаків), доцільно застосовувати  бакову суміш Комманд® 0,2 л/га + препарат на основі д.р. бентазон , 480 г/л по вегетації сої», — розповідає Володимир Салієнко.

Цікаво, що Комманд® при післясходовому внесенні добре пригнічує хвощ польовий, наголошує пан Володимир. За його словами, якщо застосовувався  гербіцид Хармоні®, то суміш Комманд®+ препарат на основі д.р. бентазон доцільно застосовувати не раніше ніж через 4-7 днів.

«Це потрібно для того, щоб діюча речовина Хармоні® — тифенсульфурон-метил, яка є системною, повністю поглинулася та поширилася тканинами рослини, а вже потім проводиться внесення контактного препарату, який безпосередньо знищує вегетативну масу бур’янів за прямого контакту з діючою речовиною», — резюмував менеджер компанії FMC.

Детальніше про боротьюу з бур’янами на посівах сої читайте у матеріалі.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2021