6 квітня 2021, 14:00, Україна

Фахівці Держпродспоживслужби опублікували звіт фітосанітарного аналізу посівів озимих

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

У понижених місцях рельєфу гельмінтоспоріозною, осередково фузаріозною кореневою гнилями уражено 1-8, макс. до 10% зернових рослин. У Житомирській, Київській, Луганській, Львівській, Полтавській, Хмельницькій, Черкаській, областях снігова пліснява розвивається на 0,5-8% фізіологічно ослаблених рослинах, особливо у місцях пониженого рельєфу.

Переважно на минулорічних листках до 13% рослин ріпаку мають ознаки пероноспорозу, альтернаріозу, фомозу (Запорізька, Кіровоградська, Житомирська, Львівська, Полтавська, Сумська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська, Чернівецька обл.). Бактеріозом коренів та сніговою пліснявою уражено до 27% рослин. Хвороба розвивається з краю полів невеликими відрізками площею 0,5-1 м².

Читати по темі: Гербіцидний захист зернових: помилки, проблеми та рішення

Стан посівів поліпшують підживленням азотними добривами та розпушуванням міжрядь.

Рішення щодо оздоровлення озимих зернових культур фунгіцидами варто приймати після обстеження посівів диференційовано щодо кожного поля. Вибір препаратів здійснювати з огляду на спектр захисної дії їх та домінуючу хворобу.

За оперативною інформацією про хід робіт із захисту рослин, наданою Головними управліннями Держпродспоживслужби в областях на 1 квітня 2021 року, забезпеченість сільгосппідприємств засобами захисту рослин для проведення робіт із захисту посівів сільськогосподарських культур збільшилась до 27,3 тис. тонн препаратів, що становить 85% до потреби в І півріччі 2021 року, в тому числі — 17,6 тис. тонн гербіцидів або 86% до загальної  потреби.