4 квітня 2021, 13:00, Світ

Поле ячменю в Канаді пожовкло за одну ніч: агрономічна загадка

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами Grainews.ca.

Не зважаючи на весняну посуху, посіви сільгоспкультур в районі селища Елфрос, штат Саскачеван, знаходились в доброму стані, окрім злощасного пожовклого поля ячменю.

«У нас тут велика проблема, — сказав Сем, господар агропідприємства площею 1,6 тис. га. своєму другу Джекі Медвіду, вказуючи на ділянку знебарвлених рослин ячменю. — Я ніколи не бачив нічого подібного, ніколи. Це ніби майже за ніч вони пожовкли».

Під час першого огляду фахівцеві-агроному Джекі стало зрозуміло, що пожовтіння йде по полю не рівномірно, а окремими ділянками. Симптоми рослин — критично уражене, некротизоване листя з коричневими кінчиками.

Читати по темі: Деякі підходи до оптимізації застосування добрив

Варто відзначити, що засіяний був стійкий до хвороб сорт, тому ідея про спалах невідомої хвороби, яка б була здатна за такий короткий період так уразити посіви, була відразу відкинута.

«Я завжди удобрюю поля і даю все, що потрібно для гарного врожаю. І з тих пір, як став застосовувати комплекс-мікромікс з цинком, бором і міддю, врожайність на фермі була приголомшливою. Однак на цьому полі немає нічого, крім неприємностей. Два роки тому я не міг розпорошувати пестициди, тому що воно було страшенно вологим. З тих пір я граю в доганяли з бур’янами, а тепер ще й це», — сказав Сем.

Він додав, що впровадив комплексну програму боротьби з бур’янами, яка включала залишкові гербіциди, які діють за кількома напрямками.

Аграріям розповіли, навіщо вирощувати пивоварний ячмінь, — досвід
Читати

Оскільки фахівець раніше ніколи не бачив нічого подібного, було вирішено перевірити зразки уражених тканин в лабораторних умовах. Результати прийшли невдовзі і виявилось, що найвірогіднішою причиною ураження посівів стала токсичність бору, оскільки саме цей показник перебував у надвисокому діапазоні — 214,4 частин на мільйон.

Бор був одним з мікроелементів, які Сем застосовував на полі на початку сезону. Цей елемент рухливий в грунті, і виявилося, що значні опади після внесення поживних речовин проштовхнули його глибше до кореневої зони рослин, ось чому ячмінь в кінці сезону так швидко пожовтів.

«Надмірне використання бору також викликає подовження стебла, що і пояснило, чому симптоми стали набагато помітніше, за, здавалося, такий короткий час», — підкреслив Сем.

Після отриманих результатів фахівець і власник господарства продовжили спостерігати за полем. Після чергової сильної зливи вони повернулись на поле і взяли нові зразки на лабораторне дослідження. Тестування показало, що кількість бору в проблемних зонах піднявся ще вище, до 366,0 ppm.

На той момент виправити проблему токсичності бору було вже неможливо. На щастя для аграрія, ураження обмежилося тільки певними частинами ячмінного поля і не привело до тотального знищення врожаю, так як інші його поля під тією ж культурою не проявили ніяких симптомів.

Як показує ситуація, симптоми отруєння бором можуть бути дуже неоднозначними, в залежності від поля. Однак в цьому випадку проблема ускладнювалась помилкою обробки, так як Сем випробував новий флотатор, який тільки що купив, і на ходу регулював норми внесення. Це і привело до передозування на деяких ділянках зі згаданими наслідками.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2021